Liberec hledá odborníky do pětičlenné rady architektů. Ti za to město kritizují.

Liberec hledá odborníky do pětičlenné rady architektů. Ti za to město kritizují. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kočkopes, kritizují odborníci plán Liberce zřídit radu architektů

  • 5
Kočkopes. Tak označují odborníci z oboru nově vzniklý odbor hlavního architekta Liberce. Hlavní architekt v něm totiž schází a místo něj hledá magistrát pět lidí do architektonické rady. Podle kritiků nebude mít tento poradní orgán rozsáhlejší kompetence a navíc přichází pozdě.

"Vedení města vymyslelo další unikát, který může Liberec zase proslavit - odbor někoho, kdo neexistuje. Představte si třeba primariát bez primáře nebo rektorát bez rektora," napsal v otevřeném dopise vedení města liberecký architekt Vlastislav Kaut.

"Názor pětičlenné rady by měl mít velkou odbornou váhu, proto dostanou architekti za členství v radě měsíční odměnu tisíc korun. Jednoduchým výpočtem vyjde, že kdyby existoval hlavní architekt, cenilo by si vedení města jeho erudovanou koncepční práci na pět tisíc měsíčně," uvádí jízlivě Kaut.

Většina odborníků se s dopisem ztotožňuje. "Jestli se rada sejde jednou za čas, tak to nebude mít žádný smysl. Takhle to nejde. Je to systematická a koncepční práce, ne občasná porada," domnívá se Jiří Janďourek z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Podle něj za nějakým závažným rozhodnutím stojí stovky hodin jednání a přemýšlení. "Tohle mi spíše připadá něco ve stylu, že se můžeme sejít jednou za čas v kavárně a říci, co se nám líbí a nelíbí," míní Janďourek.

Nelíbí se mu také, že rada nemá výraznější pravomoci. "Když o něčem rozhodnu, musím za to nést zodpovědnost. Proto by to měl být jeden člověk a mít kolem sebe skupinu odborníků, kde však nebudou jen samí architekti, ale i lidé z jiných příbuzných oborů," dodal Janďourek.

S křížkem po funuse

Architektu Filipu Landovi, jednomu z tvůrců internetového serveru o liberecké architektuře, se nelíbí také skutečnost, že odbor architekta vzniká až v době, kdy je hotový nový územní plán.

"Je to trochu s křížkem po funuse. Městský architekt by měl stát u zrodu územního plánu. Měl by to být člověk schopný zhmotňovat nejasné a nečitelné plány v uchopitelnou vizuální podobu," myslí si Landa.

Vytvoření rady architektů vnímá jen jakoby splnění slibu, který byl dán voličům. "Ve skutečnosti vzniklo něco nelogického, co devalvuje pozici architekta a vůbec jeho vnímání ve společnosti," vysvětlil.

Podle radnice je aktuální model nejúčinnější. "Model poradní skupiny odborníků je podle mě efektivnější než jeden určený městský architekt. Jednak jsou tím eliminovány osobní vazby, a tím i možná protekce, a pak pohled kolegia dává větší šance, že úkoly a případné sporné záležitosti budou posouzeny co možná nejlépe," poznamenal náměstek primátorky pro územní plánování Jiří Rutkovský.

Názor rady prý bude mít velkou váhu. "Bude poradním orgánem města a měla by mít tak silné postavení, aby stavební úřad přihlížel při řízení k jejímu stanovisku," řekl Petr Kolomazník, vedoucí nově vzniklého odboru hlavního architekta, který převzal úkoly dřívějšího odboru strategie a územní koncepce.