V liberecké Šamánkově ulici sídlí škola od roku 1910.

V liberecké Šamánkově ulici sídlí škola od roku 1910. | foto: František Kučera

Maturoval tu i Kellner. Obchodní akademie v Liberci slaví 150 let

  • 2
Před sto padesáti lety, v polovině října roku 1863, započala výuka na liberecké Obchodní akademii. Absolventi nejstarší školy tohoto typu v zemi našli uplatnění po celém světě. Mezi jinými zde maturoval i multimiliardář Petr Kellner.

Její první a zdaleka ne poslední název zněl obchodní a živnostenská škola. Po liberecké reálce a tkalcovské škole byla třetí libereckou střední školou.

"Liberec - v tu dobu druhé největší město v Čechách - byl významným centrem textilního průmyslu a prožíval období velkého hospodářského a společenského rozmachu. Tyto skutečnosti vedly k tomu, že byl na návrh tehdejšího starosty města Ludvíka Ehrlicha libereckou Městskou spořitelnou vytvořen fond, z něhož bylo možno financovat odbornou školu pro obchod a živnosti," vyprávěl ředitel školy Jaroslav Počer.

Správa spořitelny se tohoto návrhu zhostila v poměrně krátké době a po několika měsících byla škola otevřena.

"Slavnostní shromáždění všech významných osobností města, představitelů školy a žáků se konalo v radní síni staré radnice a vlastní výuka byla zahájena šestnáctého října v osm hodin ráno. V prvním ročníku bylo tehdy zapsáno pětadvacet žáků, z nichž školu po dvou letech opustilo dvanáct absolventů," líčil Počer.

Obchodní akademie neměla až do roku 1910 důstojné sídlo - stěhovala se z původní Lipové do Široké ulice, potom do Liliové, od roku 1892 sídlila v nové městské škole na Keilově vrchu.

V Šamánkově ulici se usídlila až v roce 1910, kdy budovu zdědila po textilní škole, která dostala novou budovu v Tyršově ulici.

Za sto padesát let vychovala škola několik tisíc kvalitních obchodníků, úředníků, ekonomů, podnikatelů. "Někteří absolventi se úspěšně uplatnili i v neekonomických oborech. Naše výuka totiž dává možnost orientovat se po maturitě i na jiné než ekonomické obory," upozornil Počer.

Do zmodernizované a dobře vybavené budovy v současnosti dochází 431 žáků. "K zavedeným oborům Obchodní akademie a Ekonomické lyceum přibyl v loňském roce ještě obor třetí - Veřejnosprávní činnost. Žáci školy se pravidelně umísťují na předních místech studentských soutěží, velmi dobrých výsledků dosahují i u tolik obávaných státních maturit," podotkl Počer.

Hlavní oslavy kulatého výročí jsou v plánu na pátek 18. října. Kromě dne otevřených dveří spojeného s výstavou psacích strojů proběhne Setkání absolventů v libereckém Domě kultury.

"K dostání je i almanach školy, který kromě informací a fotografií z historie školy obsahuje i seznamy absolventů od roku 1945 do současnosti."