Liberecké sídliště Rochlice

Liberecké sídliště Rochlice | foto: MF DNES

Rochlice bojuje proti zlodějům aut. Sídliště ohlídají čtyři nové kamery

  • 0
Proti vandalům a zlodějům, kteří řádí na sídlišti Rochlice v Liberci, nasadí město další zbraně - nejmodernější kamery. Podle analýz policie totiž například zdejší Dobiášova ulice patří k těm, kde se v Liberci nejčastěji kradou auta.

"Sídliště je z hlediska bezpečnosti a veřejného pořádku problematické. Je tam velká koncentrace lidí na relativně malém prostoru. Kromě starousedlíků tam v nájemních bytech žijí i lidé, se kterými je často spojena drobná kriminalita," uvedl ředitel liberecké městské policie Ladislav Krajčík.

Čtyři kamery budou hlídat ulice Žitná, Na Žižkově, Dobiášova a Ježkova. Do provozu se sice měly dostat už letos, firma ale jedná s městem o prodloužení termínu. Území sídliště začnou hlídat nejpozději do poloviny příštího roku. Kamerami bude moci operační důstojník libovolně pohybovat nebo si přiblížit sledovaný objekt. Perfektně uvidí i v noci.

Podle policejních analýz patří například Dobiášova ulice k těm, kde se v Liberci nejčastěji auta kradou. Spolu například s Královým Hájem vévodí statistickým tabulkám. Ze zkušeností policie vyplývá, že instalování nových kamer zloděje vytlačí.

"Jakákoliv kamera má při prevenci velký smysl. Buď pachatel ví, že tam jsou a upustí od páchání trestné činnosti, nebo když už k ní dojde, slouží výborně jako důkaz," uvedla mluvčí liberecké policie Ludmila Knopová.

Kamery by se mohly objevit i na Kunratické

Čtyři kamery vyjdou na necelé dva miliony korun s daní. Liberec na ně dostane dotaci v rámci programu integrovaného plánu rozvoje města. Zaplatí tak jen malé procento nákladů. "Kamery budou efektivnějším řešením, než tam stále posílat hlídky strážníků," řekl náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc.

Až Liberec dostane rochlické kamery, bude jich mít celý systém 25. Strážníci už nyní zvažují i další místa, kde by byly zapotřebí. Třeba sídliště Kunratická. Také lidé z Králova Háje volají po kamerách, protože i tam se ve velkém kradou auta. Situaci ale bude městská policie zatím řešit okrskářem. Na další pořízení kamer nemá město v pokladně peníze.