ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nová trať Jizerské 50 oddělí závodníky pětadvacítky od začínajících běžkařů

Část závodů Jizerské 50 povede letos po nové trati. Organizátoři chtějí vyjít vstříc hlavně začínajícím běžkařům. Ti poběží i místy, kudy vedly trasy v dobách, kdy Jizerská 50 startovala na Hrabětické louce.

Většinou bývá vyprodán jako první. Závod v klasickém běhu na lyžích na 10 kilometrů, který je součástí Jizerské 50, dozná v tomto ročníku zásadní změnu. Závodníci poběží po nové trase, aby se nemuseli ve stopě mísit s nabušenějšími závodníky, kteří se přihlásili na závod na 25 kilometrů.

Účastníci desítky budou mít pro sebe vlastní stopy. Díky tomu mohou pořadatelé navýšit i počet přihlášených. Pro ty byl dosud stanoven limit 750 lidí. Teď bude moci na desetikilometrovou trať vyrazit dvojnásobek závodníků. Startovních čísel bude rovných 1500.

Zájem o běžkování totiž každým rokem stoupá a je to znát právě i u závodu ČT Jizerská 10. Registrace se tam plní ze všech závodů Jizerské 50 nejrychleji. Pro nadcházející ročník běžkařského svátku se registrace na 10 kilometrů zaplnila už v září, na rozdíl od delších tratí, kde volná místa ještě zůstávají.

Teď se možnost dodatečně přihlásit na ČT Jizerskou 10 díky navýšení startovních čísel opět otevřela. Krátká trať totiž láká stále víc rodin s dětmi, ale i dospělé začátečníky, kteří si chtějí otestovat své fyzické i psychické možnosti. Stejně tak se na krátký závod hlásí i zkušenější běžkaři, kteří se v daném roce necítí na delší trať, ale nechtějí Jizerskou 50 úplně vynechat. Pořadatelé ovšem mohli uspokojit dosud jen omezené množství lidí kvůli tomu, že se ve stopě mísili se závodníky na 25 kilometrů.

„Jsme opravdu rádi, že se trasu desetikilometrového závodu podařilo oddělit od současně probíhající Jizerské pětadvacítky. Na desetikilometrovou trať se hlásí čím dál víc rodin s dětmi. Chceme, aby tento závod byl pro ty nejmenší motivací zůstat dál u běžek. Zároveň nová trať pojme víc amatérských závodníků, takže budou uspokojeni i ti, na které v minulosti nezbylo startovní číslo,“ uvedl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Nová desítková trať přitom částečně kopíruje místa, kudy dřív vedl hlavní závod Jizerské 50 v dobách, kdy se startovalo z Hrabětické louky namísto z bedřichovského stadionu jako dnes. První kilometr a půl bude pro všechny závodníky stejný, tedy ze stadionu k rozcestí U Buku. Pak už desítková trasa zahne obnovenými cestami na Královku, kde bude občerstvovací stanice. Odtamtud přes Hrabětickou louku a následně kolem Jablonecké chaty k josefodolské přehradě. 

Pak trať zavede závodníky pod Prezidentskou chatu a dál lesem směrem k silnici na Novou Louku. Tu závodníci přejedou a přes místo zvané Velbloud se vrátí na stadion do Bedřichova. S běžkaři, kteří pojedou závod na 25 kilometrů, se tak závodníci na desítce setkají až v cílové rovince.

Podmínky závodu lze jen těžko odhadovat

„Tento úsek byl od prvopočátku součástí trasy Jizerské 50 v časech, kdy ještě závod startoval z Hrabětické louky. Pro nadcházející sezonu je to novinkou pro všechny nadšené lyžaře, jelikož bude možné tuto trasu nově strojově upravovat. V rámci Jizerské 10 tak bude závodníkům umožněno vyzkoušet si novou trať, která je širší a pro mnohé závodníky tím pádem i atraktivnější. Trasa byla zprovozněna díky úsilí mnoha dobrovolníků, členů Jizerské 50 a Jizerské o.p.s, která se o tratě na magistrále stará. Důležitý byl i vstřícný postoj Lesů ČR a Správy CHKO Jizerské hory,“ sdělil ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc.

Nadcházející 55. ročník Jizerské 50 je naplánovaný na 11. až 13. února 2022. Hlavní závod je zatím zaplněn ze 70 procent. Někteří běžkaři totiž vyčkávají, jak to bude s vládními opatřeními kvůli covidu 19. Vloni byl kvůli tomu umožněn start jen elitním profi sportovcům. Běžní hobby běžkaři ale na legendární závod nesměli.

„Naštvalo mě to, tyhle výhody jen pro někoho se mi nelíbí. Teď s kamarádem čekáme, jaké budou podmínky pro neočkované. Jestli se máme hlásit a pak čekat, že nám vrátí startovné nebo to znovu oželet,“ svěřil se Lukáš Randa. Podle pořadatelů ale zatím není možné stanovit, jaká opatření budou v době konání závodu platit, protože proběhnou až za čtvrt roku.