Olympic na festivalu Benátská! s Impulsem 2018

Olympic na festivalu Benátská! s Impulsem 2018 | foto: Jan Pešek, MF DNES

Návrat velkých akcí. Chystá se Benátská!, na Jizerskou 50 vyjedou i amatéři

Návrat hromadných sportovních a kulturních akcí vyhlíží Liberecký kraj. Po dvouleté pauze vynucené pandemií koronaviru by se měl vrátit festival Benátská! s Impulsem, chybět naopak bude hudební LétoFest. Na Jizerskou 50 opět vyrazí i amatéři.

Hned zkraje roku obsadí Jizerské hory a především Bedřichov běžci na lyžích. Mezi 11. a 13. únorem se zde uskuteční 55. ročník Jizerské 50.

Ta si pro letošní rok připravila řadu novinek. Především se ale do stopy vrátí amatérští závodníci, které loni do závodu nepustila přísná protiepidemická opatření.

Změn dozná například závod v klasickém běhu na lyžích na 10 kilometrů. Závodníci poběží po nové trase, aby se nemuseli ve stopě mísit se zdatnějšími sportovci, kteří se přihlásili na závod na 25 kilometrů.

„Jsme opravdu rádi, že se trasu desetikilometrového závodu podařilo oddělit od současně probíhající Jizerské pětadvacítky. Na desetikilometrovou trať se hlásí čím dál víc rodin s dětmi. Chceme, aby tento závod byl pro ty nejmenší motivací zůstat dál u běžek. Zároveň nová trať pojme víc amatérských závodníků, takže budou uspokojeni i ti, na které v minulosti nezbylo startovní číslo,“ uvedl Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT sport, podle které je závod pojmenovaný.

Na své si letos přijdou i příznivci kinematografie. Liberec bude už potřetí hostit festival animovaných filmů Anifilm. Akce obsadí liberecké kinosály mezi 10. a 15. květnem. 

Novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských snímků. Tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Uskuteční se také soutěž národní animované tvorby Český obzor.

Sezonu otevře Majáles s Mirai

Chybět by letos neměly ani hudební festivaly. Sezonu otevře liberecký Majáles, který je na programu 27. a 28. května.

„Majáles Liberec 2022 jsme se rozhodli uspořádat i přes aktuální složitou a nevyzpytatelnou situaci v Česku i v zahraničí – v loňském roce jsme po rozvolnění byli první velkou akcí a věříme, že tento rok již Majáles proběhne v klasickém, kapacitně neomezeném režimu,“ uvedl za pořadatele Jiří Veverka.

Na Majálesu, který opět obsadí vratislavický park, se představí například kapela Mirai, raper Rest, formace Gaia Mesiah, Big’O’Band nebo písničkář Vojtaano.

„Kromě těchto známějších jmen dostanou prostor na dvou pódiích i místní menší či začínající kapely,“ dodal za organizátory Majálesu Marek Ottl.

Benátská! připomene výročí

Po nucené dvouleté odmlce související s protipandemickými opatřeními by se měl ve dnech 28. až 31. července 2022 konat v areálu Vesec u Liberce festival Benátská! s Impulsem.

Program bude sázet na hvězdy tuzemské hudby a zároveň oslaví jubilea legend československé rockové muziky. Šedesát let od svého vzniku letos oslaví Olympic, frontman Petr Janda bude mít osmdesátiny. Metalová kapela Arakain a Palo Habera se skupinou Team si připomenou čtyřicet let od zahájení činnosti. 

„S Petrem Jandou i kluky z Arakainu nás pojí mnohaleté přátelské vztahy a potkáváme se i při společném hraní na festivalech. Právě při Petrově návštěvě v mé advokátní kanceláři nás napadla myšlenka na oslavu společné stovky těchto skupin na našem festivalu. Bude to naprosto unikátní událost, která se již nebude nikde opakovat,“ sdělil spolumajitel festivalu Petr Pečený.

Léto bez LétoFestu

Nevrátí se naopak populární LétoFest, který naposledy hostilo liberecké letiště. „Je nám to líto, ale po dvouleté pauze a v této nejisté době jsme museli udělat fatální rozhodnutí. Ročník 2022 neproběhne, proběhnout nemůže. Důvodů je více, ale ten hlavní je doba covidová a její důsledky pro naši branži,“ uvedli pořadatelé putovního festivalu v prohlášení.

Koncem léta festivalovou sezonu uzavřou Hrady CZ pod Bezdězem. Mezi potvrzenými interprety nechybí kapely Chinaski, Divokej Bill, Mirai, Rybičky 48 nebo písničkář Tomáš Klus.

V krajském městě se během roku 2022 představí muzikanti i na svých vlastních koncertech. V dubnu zahrají Buty, Michal David, Nazareth nebo Kapitán Demo, v květnu se představí Lucie Bílá, červenec bude patřit šumperským O5 a Radeček, v srpnu do Liberce zavítá Marek Ztracený a skupina Kryštof, v listopadu pak kapela Kabát.