Jizerskohorská obec Bedřichov je beze sněhu.

Jizerskohorská obec Bedřichov je beze sněhu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zrušená Jizerská padesátka ničí hoteliéry. Prchají jim stovky hostů

  • 17
Zrušení Jizerské 50 znamená pohromu pro celý Bedřichov. Tamní hoteliéry připravilo o stovky hostů, kteří už začali rušit rezervace. Hořekují také hostinští a další obyvatelé střediska v Jizerských horách.

"Rušení rezervací teď ve velkém přijde. Je to nenahraditelná ztráta, nejen ekonomická. Jizerská 50 je alfou a omegou celého roku v Bedřichově. Je to i prestižní záležitost pro hoteliéry a pro celou obec," zhodnotil František Jelínek, který v Bedřichově provozuje Horský hotel Jelínek a Hotel Premiér.

Přijde o 160 hostů. Spolu s lůžky provozovanými v Jablonci jich bude kvůli odpískanému závodu dohromady 300.

V bedřichovském hotelu tradičně bydlí členové norských nebo švédských týmů. Do postele se měl uložit například i mnohonásobný olympijský medailista Thomas Alsgaard.

Termíny si týmy tradičně registrují řadu měsíců dopředu a zaplatí zálohy. Na datum závodu majitel hotelu jiným zájemcům lůžka ani neprodává.

"Ti, co jedou jen jako nadšenci, ani zálohy neplatí a nelze se na nikoho zlobit, že odhlašují, když není sníh. V případech zaplacených záloh budeme možná jednat o převedení do příštího ročníku," předjímá hoteliér Jelínek.

Zrušení závodu se dotklo i provozovatelů hotelů v Jablonci i v Liberci. "Někteří hosté měli ubytování zarezervované rok dopředu, kvůli zrušenému závodu jsme o ně přišli. Celkem měli u nás zarezervováno šest dvoulůžkových pokojů," řekla recepční jabloneckého hotelu Břízky.

"Klienti nám v souvislosti se zrušenou Jizerskou 50 odřekli patnáct dvoulůžkových a deset jednolůžkových pokojů," sdělila zase provozní libereckého Hotelu Babylon Michaela Stehlíková.

Běžci uctí mrtvé horolezce

Odpískaný megazávod ale také přinese paradoxně opomíjený nekomerční rozměr - návrat k pietním kořenům Padesátky. Více než tisícovka nadšenců dílem půjde a dílem projede trasu zrušeného závodu.

V neděli v 8:45 hodin začne v areálu zimního stadionu tryzna za horolezce, kteří v roce 1970 zahynuli pod peruánským Huascaránem.

"Na celý den je připraven kulturní a sportovní program, kterým uctíme památku zakladatelů Jizerské padesátky a umožníme zájemcům absolvovat trasu třeba pěšky, střídavě na lyžích nebo i na kole," zve do Bedřichova tajemník libereckého Skiklubu J50 Martin Koucký.

K památníku horolezců položí květiny pozůstalí příbuzní horolezců, zástupci Skiklubu, horolezeckého svazu i příznivci Jizerské 50.

Závod startuje od 9 hodin, počítá se s 1 500 účastníky. Zúčastní se jej řada lyžařských veteránů, bývalých závodníků i amatérů. Chybět nebude Ladislav Míka, účastník všech ročníků, ani náměstkyně hejtmana pro sport a lyžařská juniorská mistryně světa Zuzana Kocumová.

Část účastníků ponese symbolické horolezecké vybavení - kus lana či karabinu. Na ty, co budou mít startovní číslo letošního ročníku, čeká na čtyřech občerstvovacích stanicích čaj zdarma.