Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh podnikatele Vařila: od autobusů až po výstřel z brokovnice

  11:46
MF DNES mapuje život podnikatele Jiřího Vařila, který patrně v afektu vystřelil před svým domem z brokovnice po lidech v autě.

Jiří Vařil na snímku z července 2009 | foto: MF DNES

Až osm let za zločin výtržnictví a vydírání se zbraní v ruce hrozí libereckému podnikateli Jiřímu Vařilovi. Z legálně držené brokovnice vypálil 19. ledna u své honosné vily v Harcově na auto s mladou rodinou. O události informoval jako první server Libereckezpravy.cz.

Proč sáhl Vařil ke zbrani? MF DNES hledala odpovědi v minulosti kontroverzního podnikatele.

Devětatřicetiletý podnikatel toho za svůj krátký život stihl opravdu hodně. Absolvoval stejně jako diktátor Hugo Chávez Univerzitu Simona Bolívara ve Venezuele, naučil se mluvit plynně španělsky, anglicky, rusky, portugalsky a francouzsky. Zařídil si paraguayské a argentinské občanství. 

Už během studií byl manažerem mnoha investičních skupin, ve 24 letech usedl jako zástupce majoritního akcionáře v ČSAD Semily, později známé jako BusLine.

A ze semilského dopravce učinil dopravního giganta, jehož logo s jelenem bylo možno vídat ve většině krajů. A také pověst firmy, které projde všechno, neboť má známé na těch správných místech.

Firma z daňových rájů

„Nikdo nezná původ kapitálu, který za firmou BusLine stál a stojí. Hovořilo se o zdrojích z Jižní Ameriky, kde Jiří Vařil podnikal, nebo o Rusku či o černých fondech politiků a na ně navázaných byznysmenů. Nikdo to ale neví a nikdy to ani také žádné politiky nezajímalo, byť BusLine byl a je příjemcem stovek milionů z veřejné podpory,“ připomíná investigativní novinář a autor webu nasliberec.cz Jaroslav Tauchman. 

Jiří Vařil na snímku z července 2009

Za zmínku stojí fakt, že v roce 2005 ještě před přejmenováním firmy bylo její sídlo v Semilech obsazeno ozbrojenou gardou, již si najal tehdejší předseda představenstva Zdeněk Zemek, aby vyměnil ředitele bez souhlasu představenstva. V něm tehdy seděl Vařil se svojí matkou. 

Vařila ozbrojenci shodili ze schodů. Ze sporu ale nakonec vyšel vítězně Vařil, který ve firmě upevnil své pozice a de facto ji ovládl. Vařil tehdy zastupoval slovenskou firmu Perrygat Group, která ČSAD Semily vlastnila. Firma byla v majetku i dalších skupin, nejčastěji se sídlem na karibském ostrově Svatý Vincent a Grenadiny; jednatelem byl vždy Jiří Vařil. „Všechny tyhle firmy vyrábí doma na počítači,“ naznačoval tehdy Vařilův oponent Zemek. 

Spojení s bossem Peltou

Dnes BusLine oficiálně patří Jakubu Vyskočilovi, synovi herce Ivana Vyskočila. Vařil se stáhl do pozadí, vliv má ale prý stále stejný. 

„Jak BusLine žárlivě střeží své skutečné vlastníky, o to více je ale spojen s politickými stranami. Na úrovni kraje to jsou zejména představitelé Starostů, ODS, ale i KSČM. Na této síti je vybudované celé impérium BusLine a rozhodně není náhoda, že od začátku svého podnikání, které záleží na politické podpoře, začal BusLine sponzorovat Peltův jablonecký klub nebo liberecké Bílé Tygry patřící Syneru,“ zdůrazňuje Tauchman. 

Právě spojení s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou může Vařilovi pěkně „zavařit“. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu ho totiž spolu s dalšími lidmi obvinili z několika závažných trestných činů včetně korupce. Z policejních odposlechů vyplynulo, že Vařil měl údajně vliv na liberecký dopravní podnik, který předražoval veřejné zakázky. 

„Odkloněné“ peníze pak měly končit v Peltově fotbalovém klubu. Policejní obvinění je prý i důvodem, proč je Vařil dnes drcen tlaky zvenčí a jedná paranoidně a zkratkovitě.

Chtějí ho vidět na kolenou

„Žije v permanentním strachu, že ho chtějí odstranit, aby nepromluvil. Spousta lidí ho chce vidět na kolenou, protože se s ním nerozešli v dobrém a mají pocit, že je poškodil,“ prozrazuje člověk obeznámený s Vařilovou minulostí, jehož jméno redakce nezveřejní. 

Podle Jana Sůry ze serveru Zdopravy. cz připomíná působení Jiřího Vařila v autobusové dopravě postavu Lorda Voldemorta, kterého se řada lidí bojí a jehož jméno nechtějí vyslovit. 

„Jen těžko se věří tomu, že by neměl na BusLine stále vliv, i když oficiálně ve firmě nefiguruje. Jinak by sotva patřil mezi obviněné v korupční kauze dopravního podniku,“ říká Sůra.

Připomíná současně, že až do konce srpna loňského roku byl členem dopravního výboru zastupitelstva Libereckého kraje za KSČM. BusLine v minulosti expandoval mimo území Libereckého kraje především nízkými cenami za kilometr. 

V Ústí narazil, v Libereckém kraji měl lepší styky

Jeho model ale narazil například v Ústeckém kraji, kde na jeho požadavky na navýšení plateb mimo základní smlouvu odmítali přistoupit. Paradoxně přitom neuspěl u komunistického radního pro dopravu. Jinde mu na požadavky bez problémů přistoupili, například v Libereckém kraji za dob vlády ČSSD. 

„Vztahy s komunálními politiky, často velmi snadno ovlivnitelnými a ne příliš vysoké inteligence, pro něj byly zásadní,“ říká Sůra a připomíná například jeho účast na svatbě dvou sociálních demokratů Lenky Kadlecové a Radka Polmy.

Jiří Vařil byl dlouho chráněncem politiků. Za éry ČSSD vyplatil kraj BusLine desetimilionovou finanční injekci na doporučení dopravního výboru, jehož byl Vařil členem. Tehdejší radní pro dopravu Martin Sepp (dnes též obviněn v jiné kauze) hájil zvýhodnění BusLine tím, že ostatní si prý nepožádali. 

„Pamatuji si, že to bylo nejabsurdnější drama, které jsem v politice kdy zažil. Tenkrát jsme s kolegy vtipkovali, že nejpočetnější zastupitelský klub má na kraji BusLine,“ vzpomíná hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Turnovský Crytur zásobuje syntetickými krystaly také CERN, školí si i uklízečky

19. dubna 2024  10:56

Jedním ze světových lídrů na trhu laserové krystalové optiky nebo detektorů pro elektronovou...

Plýtvání, chudoba i energie. Výstava ukazuje problémy dnešního světa

18. dubna 2024  18:11

Udržitelná budoucnost nejen pro naše děti. Toto téma rezonuje západní částí světa a nyní by mohlo...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...