Specialistky na výživu radily libereckým kuchařkám a hospodářkám na workshopu na liberecké radnici.

Specialistky na výživu radily libereckým kuchařkám a hospodářkám na workshopu na liberecké radnici. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Fuj, dneska máte čočku. I tak zkazí rodiče dětem chuť na školní oběd

  • 1
Jak vypadá zdravý talíř? Polovinu by měla zaplnit zelenina a ovoce, čtvrtinu polysacharidy, což jsou například vločky, divoká rýže, jáhly či žitný chleba. Poslední pomyslnou čtvrtinu by měly zabrat bílkoviny - maso, vejce, ryby, luštěniny, ale třeba i ořechy nebo zakysané mléčné výrobky.

Jak tyhle zásady propašovat do jídelen libereckých škol a mateřinek, radily specialistky na výživu kuchařkám a hospodářkám na workshopu na liberecké radnici.

„Naše děti netrpí nedostatkem jídla, jsou nemocné z přejídání a špatné skladby stravy,“ míní například jedna z přednášejících Margit Slimáková, která se zabývá výživou už 25 let. „Chceme zaměstnance jídelen získat pro zdravé vaření, vysvětlit jim, proč je to tak důležité a dát jim praktické tipy a doporučení, jak to jednoduše zavést.“

Právě stravování je podle odborníků hlavní příčinou, proč populace tloustne, stále více dětí trpí cukrovkou a zakládá si na civilizační choroby.

„Jídelny vaří podle spotřebního koše, který musí naplnit. Jenže ten je starý 25 let a vychází z doporučení ještě starších,“ popisuje Slimáková.

Podle ní byla tehdy situace na trhu úplně jiná. Neexistovaly průmyslové polotovary, nebyla umělá sladidla ani dochucovadla. A vyhláška s nimi vůbec nepočítala.

„Takže dnes je mohou jídelny používat bez jakéhokoli omezení. My chceme, aby připravovaly jídlo z kvalitních čerstvých základních potravin,“ říká Slimáková.

Podle ní je potřeba přestat počítat kalorie a pracovat jen se základními živinami, jako jsou sacharidy, tuky a bílkoviny.

„Dnes musejí například jídelny čtyřikrát do týdne vařit pokrmy s masem, plus ještě nějakou pomazánku a polévky, aby vyhověly předpisům. Když to srovnáme například s německy mluvícími zeměmi, máme jen ve školních jídelnách dvaapůlkrát vyšší doporučenou dávku bílkovin. A to ještě děti další maso jedí doma,“ popisuje Slimáková.

Nové návyky se sice do praxe nezavedou hned, ale ledacos se dá změnit teď a lacino.

Místo čajů stačí voda ochucená citronem a mátou

„Místo salátů, o které děti moc nestojí, stačí nakrájet jednotlivé druhy zeleniny a ovoce na talířky nebo do misek. Děti si pak vyberou tu zeleninu či ovoce, které jedí. Nebo místo slazených čajů stačí postavit na stoly džbánky s vodou ochucenou citronem a snítkou máty, nebo místo koření použít bylinky,“ popisuje Slimáková.

Je ale důležité získat pro zdravé stravování i rodiče. A to je někdy velký problém i podle libereckých kuchařek.

„Stává se, že rodiče přivedou dítě do školky, kouknou na jídelní lístek a prohlásí: Fuj, dneska máte čočku. Není divu, že právě luštěniny děti vyhazují. Stejně jako ryby nebo polévku. Tu jí jen asi polovina z nich,“ upřesňuje hospodářka z MŠ v Matoušově ulici Iveta Petrásková.

Město nyní chystá metodické pokyny pro školní jídelny. V nich chtějí hlavně, aby se jídelny vyhnuly používání polotovarů, náhražek a instantních potravin.

„Nemůžeme ale nikomu nic nařizovat,“ říká liberecký radní pro školství Ivan Langr.

Další metodický pokyn se bude týkat školních automatů a bufetů. „V podstatě jen převedeme na liberecké poměry nový školský zákon, který zakazuje prodej chipsů, čokolád či slazených nápojů,“ říká Langr.

Podle něj už na libereckých školách zcela vymizely automaty s kolou, ale dál se například prodávají jiné slazené nápoje nebo energetické drinky či sladkosti.