Ježíšek třímá v rukou jablko nebo sféru, jež podle Brestovanského symbolizuje svrchovanou moc. | foto: Gabriela Volná Garbová, MF DNES

Okopávala zahradu a našla Ježíška z 15. století. Žena dostane osm tisíc

  • 38
Drobnou sošku Ježíška z pálené hlíny objevila při práci na zahradě obyvatelka Křižan na Liberecku. Svůj nález poctivě ohlásila, a tak se stane figurka z konce patnáctého století součástí sbírek Severočeského muzea.

Podle archeologa Petra Brestovanského k ohlášení nálezů často nedojde a muzea se o nich dozví například až z policejních hlášení.

„Nepoctiví nálezci se často rekrutují z řad detektorářů, kteří plundrují naše naleziště a nálezy pak prodávají na různých burzách, na internetu nebo v zahraničí. Jedná se řádově o stovky tisíc předmětů, které nám takto každý rok mizí,“ upozornil Brestovanský. 

Podle něj nejde jen o předměty samotné, ale důležité je také místo nálezu. A o to už se pak v těchto případech archeologům nalézt nepodaří. V případě Ježíška z Křižan se podle Brestovanského jedná o unikátní nález. Jeho hodnotu určil odborný znalec na čtyřicet tisíc korun. „Pro nás je ale nevyčíslitelná,“ poznamenal Brestovanský.

Za svůj nález obdrží žena od Libereckého kraje osm tisíc korun. Podle náměstkyně hejtmana pro kulturu Květy Vinklátové už před lety nastavili motivační systém, kdy se nálezcům vyplácí dvacet procent z hodnoty nálezu, přestože zákon ukládá jen deset procent. „Soška je podle zákona o státní památkové péči majetkem Libereckého kraje,“ upozornila Vinklátová.

Nalezená soška je velká jen několik centimetrů a chybí jen spodní část těla od půlky stehen. Ježíšek třímá v rukou jablko nebo sféru, jež podle Brestovanského symbolizuje svrchovanou moc. Plastiku považuje archeolog za velmi dobře zpracovanou. Způsob výroby byl podle něj buď ruční nebo z kadlubu, tedy za použití formy. 

„Když se podíváme do světa, tak tyto plastiky z Evropy známe, ale pouze v řádu jednotek. V našem nejbližším okolí takto zachovaná plastika není. Část plastiky byla například nalezena v hradu Lipý,“ poznamenal archeolog. 

Ježíšek byl dárek

Podle něj se na severu Čech dochovalo méně plastik než na příklad v jižních Čechách. „Proto jsme za tento unikátní nález velmi rádi,“ podotkl.

O soškách Ježíšků se podle něj archeologové dříve domnívali, že se jedná o hračky. „Pravděpodobně se ale jedná o votivní předměty. Tyto dárky si měšťané dávali například na Vánoce nebo na Nový rok. Bývaly součástí svatých koutků nebo betlémů,“ doplnil Brestovanský.

Soška zatím neprošla žádnými úpravami. „Při čištění těchto předmětů se používají jemné kartáčky z koňských žíní, aby nedošlo k poničení detailů,“ doplnil Brestovanský.