Jeleni ničí stromky, proto se musí jejich počet v Krkonoších snížit (ilustrační foto).

Jeleni ničí stromky, proto se musí jejich počet v Krkonoších snížit (ilustrační foto). | foto: Reuters

V horách střílejí jeleny, kteří okusují stromky. Pořád jich zbývá hodně

  • 0
Okolo šesti set jelenů, laní a kolouchů zmizelo za uplynulých třiadvacet let z Krkonoš. Jejich drastický úbytek však není ničím špatným, horské přírodě naopak prospívá. Jeleni totiž škodí tím, že ničí svým okusováním mladé i vzrostlé stromy.

"Jelení zvěř poškozuje mladé stromky. Okusuje jejich vrcholové výhony," upozornil mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný. "Olupuje také kůru vzrostlých stromů." Před jeleny jsou v bezpečí pouze stromy starší čtyřiceti let.

Ještě v roce 1990 žilo v Krkonošském národním parku 1 150 kusů jelení zvěře, nyní se jich tam pohybuje přes pět set. Lovci ročně skolí 350 až 400 jelenů a laní. Střílí pouze na slabé, nemocné nebo přestárlé kusy.

"Jelení zvěř je v Krkonoších stále ještě přemnožená," prohlásil Drahný. "Okusováním stromků a stromů však už nedělá tak velké škody jako dříve. V národním parku jsme vybudovali zhruba dvacet obůrek, v nichž v zimě držíme a krmíme většinu jelení zvěře."

V českých i polských Krkonoších se letos rozjede projekt, zaměřený na pozorování jelení zvěře přes satelit. Telemetrické obojky dostane dohromady padesát kusů. Ekologové se díky moderní technice dozvědí, jak se jelení zvěř pohybuje mezi českými a polskými Krkonošemi.

V Krkonoších je jelen největším savcem, může být až dva a půl metru dlouhý a metr a půl vysoký. Nejsilnější samci váží až čtvrt tuny. Až donedávna mu v Krkonoších chyběl mezi zvěří nepřítel.

V posledních letech však ekologové pozorovali v národním parku vlky a rysy - predátory - mezi jejichž oběti patří především kolouchové a laně. Jelení zvěř ohrožují také velká plemena volně pobíhajících psů.