„Za dva roky budou krajské volby. V minulých jsme získali sedmnáct procent...

„Za dva roky budou krajské volby. V minulých jsme získali sedmnáct procent hlasů a rádi bychom zůstali stejně silní. Není všem dnům konec,“ věří Jan Korytář. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nevzdám se, do voleb půjdu znovu, říká poražený liberecký vítěz Korytář

  • 11
Změna Jana Korytáře obhájila po čtyřech letech v Liberci volební vítězství, ale radnici ovládlo uskupení ANO, Starostové, ČSSD a TOP 09. Korytář byl primátorem pět měsíců na přelomu let 2010 a 2011, pak se proti němu ostatní strany domluvily a svrhly ho. Teď je Změna v opozici hned po volbách.

Starostové s ní nechtěli jít do křehké koalice s převahou jediného hlasu a nikdo další se k nim a Změně nepřidal.

Lídr ANO Tibor Batthyány odmítl spojenectví se Změnou už před volbami, čímž udělal ze svého hnutí nejmocnější politickou sílu v krajském městě. Korytáře tak vyautovala paradoxně jedna z komet, jež ve volbách zazářila díky popularitě Andreje Babiše.

Před několika lety probírala média Babišův zájem spolupracovat se Změnou. Ale nakonec z toho sešlo. Co tehdy stalo?
Mluvili jsme spolu asi půl hodiny. Babiš tehdy veřejně nabídl, že podpoří protikorupční aktivity, což jsem zpočátku bral jako výrok mecenáše. Ale ukázalo se, že šlo o podnikatelský záměr v duchu - Podpořím vás, ale musíte pomoci i vy mně. Tak jsme se nedohodli.

Babiš výrazně uspěl v loňských parlamentních i v letošních komunálních volbách. Jeho osobní popularita vynáší ve velkých městech k moci takřka neznámé lidi. Co to může v příštích letech přinést?
Mám známého primáře, který je uznávanou osobností na severní Moravě, ale z ANO vystoupil. Vadil mu Babišův autoritářský přístup ve stylu - Já platím, já rozhoduju. Model silného vůdce je funkční, jak ukázal například Berlusconi v Itálii, ale zároveň i velmi nebezpečný. Může se stát, že se pak v politice neprosadí nejlepší, ale ti nejoddanější.

Batthyány se rozhodl nejít se Změnou do koalice poté, co ho redaktor webu Náš Liberec Jaroslav Tauchman začal na Facebooku zpovídat kvůli tři roky staré jízdě autem pod vlivem alkoholu. Náš Liberec si lidé spojují se Změnou. Nebyl Tauchmanův útok na Batthyányho pár dní před volbami chybou?
Naši odpůrci nám připisují metody bývalé komunistické Státní bezpečnosti, což je jasný nesmysl. S panem Tauchmanem spolupracuji, ale neřídím ho, musel bych být blázen, abych šel pár dnů před volbami proti ANO jako možnému spojenci. Uvidíme, jaký pan Batthyány bude primátor. Pokud bude chtít naplnit všechna svá předvolební předsevzetí, je otázka, jak dlouho vydrží čtyřkoalice dohodnutá na poslední chvíli.

Starostům se nechtělo do spojenectví s vámi, poněvadž by dvojkoalice měla v městském zastupitelstvu jen 20 z 39 křesel. V Libereckém kraji však úplně stejná koalice funguje. Byť s problémy. V čem vidíte hlavní rozdíl?
Části Starostů chyběla odvaha být v Liberci v křehké koalici s převahou jediného hlasu. A někteří jako David Václavík nebo Jiří Šolc koalici s námi prostě jen nechtěli.

Zkusíte vyhrát v Liberci volby ještě jednou, když už jste po nich dvakrát za sebou vypadli ze hry?
Nejdřív jsem si říkal - Když nám to nevyjde teď, skončím. Ale byla by škoda vzdávat se a zkusím to do třetice, cítím u veřejnosti ještě větší podporu, než před čtyřmi lety. Navíc nás už za dva roky čekají krajské volby. V minulých jsme získali sedmnáct procent hlasů a rádi bychom zůstali stejně silní. I když nám v krajských volbách přibude nový soupeř, ANO, který nám v Liberci část voličů ubral. Ale není všem dnům konec.