ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Za volantem se vystřídali tři lidé, všichni měli zákaz řízení

  • 10
Hned třikrát v jeden den zastavili policisté stejné auto na Liberecku. Za volantem pokaždé seděl někdo jiný. Nikdo však neměl povoleno řídit. Každému z trojice teď hrozí až dva roky ve vězení.

Starší vůz, kterému blikala zadní světla, zaujal policisty na náměstí v Jablonném v Podještědí kolem poledne 28. května. Rozhodli se proto zkontrolovat řidiče.

„Zpoza volantu vstříc policistům směřoval jen pohled s výrazem dětského zmatení a naprostého nepochopení,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Řidič nejprve říkal, že si řidičský průkaz zapomněl doma. Pak policistům tvrdil, že si nepamatuje, kdy se narodil. Do debaty se vložila i spolujezdkyně, která policisty přesvědčovala, že má muž problémy s pamětí. Ten následně sdělil několik jmen, žádné však neodpovídalo policejním evidencím.

„Následovala tedy výzva k podrobení se dechové zkoušce a orientačnímu testu na přítomnost drog. Řidič odmítl. Jakmile jej policisté vyzvali, aby je následoval na blízkou stanici, rozvzpomněl se, že doklad totožnosti vlastně má, ale nepředložil ho, neboť má vyslovený platný zákaz řízení motorových vozidel,“ zmínil Robovský. Čtyřiatřicetiletý muž z Litoměřicka tak stejně putoval v doprovodu policistů na služebnu.

O necelou hodinu a půl později zastavila stejný vůz jiná policejní hlídka, neboť jí byla podezřelá pomalá jízda na okraji města. Ve voze byli tentokrát jen dva lidé, neboť zadržený muž byl stále na policejní služebně a na místo řidiče usedl starší muž. 

„Ani v tomto případě policisté s výzvou k předložení dokladů potřebných k řízení nebyli úspěšní. Po chvíli sice muž nadiktoval policistům některé údaje, na fotografii v evidencích byl však jeho bratr,“ přiblížil mluvčí. Policistům se nakonec podařilo zjistit, že jde o čtyřiačtyřicetiletého muže z Mostecka. Odvedli ho proto také na služebnu.

Odpoledne policisté zastavili stejný vůz i potřetí, opět kvůli podezřele pomalé jízdě. Za volantem tentokrát seděla žena, která při předchozích dvou kontrolách figurovala jako spolujezdec. Ani ona nevlastnila řidičský průkaz a měla vyslovený zákaz řízení. Rovněž se odmítla podrobit dechové zkoušce a testu na drogy. Proto i ona skončila na policejní služebně.

„Policisté všem třem osobám sdělili obvinění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Shodně jim tak v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodal policejní mluvčí.