Už počátky archeologického výzkumu v Jablonném přinášejí první nálezy.

Už počátky archeologického výzkumu v Jablonném přinášejí první nálezy. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zem pod Jablonným vydává poklady, archeologové našli středověké potrubí

  • 0
Tajná očekávání archeologů se v Jablonném začínají zhmotňovat. Hned první den výzkumu náměstí odkryl středověký rozvod. Do města vedl pitnou vodu.

Archeologové předpokládají, že dřevěné středověké „potrubí“ odkryjí i na na dalších místech náměstí. Přesné stáří a druh dřeva určí dendrochronologický rozbor. Podle prvotních odhadů archeologa Severočeského muzea Petra Brestovanského je rozvod starý pět set let. Archeologové to odvozují i z technického provedení.

„Ve středověku ještě lidé nedokázali trám dlouhý třeba čtyři metry navrtat. Tehdejší stavitelé proto seřízli dvoumužnou pilou vrchní díl, spodní vydlabali a odříznutou desku znovu přiložili. Obvod rozvodu obalili jílem. Těsnil a navíc dřevo zakonzervoval,“ vysvětlil archeolog Petr Brestovanský.

Bohaté město si rozvod mohlo dovolit

Podobně starý nález je v rámci kraje znám jen z prozkoumaného dolu na Liberecku. V žádném městě ho ještě archeologové podle Brestovanského neobjevili. „V Jablonném byl takový rozvod vody zjevně proto, že toto město bylo nejbohatší a mohlo si to dovolit,“ zmínil Brestovanský. Část nálezu výzkumníci vyzvednou a po rozboru zakonzervují.

Minulý týden nález a náměstí proměřoval geodet. Rozvod má značný spád. Zatím se ještě neví, kam směřoval. Archeolog Brestovanský se domníval, že přiváděl vodu do dřevěné kašny někde v ploše náměstí. Více budou vědět s postupujícím výzkumem.

Na jaře se má odkrývat značná část náměstí a archeologové očekávají i další cenné nálezy. Mimo jiné počítají s tím, že odkryjí doklad středověké tržnice, původní základy domů. V Lidické ulici budou kopat v místech středověkých hradeb a příkopu. U hradeb měli své dílny hrnčíři, kováři a jiní řemeslníci.

Archeologové budou pátrat ještě rok

Jablonné v Podještědí patří k archeologicky nejcennějším územím kraje. O městě se mluví už v roce 1249 v darovací listině ve prospěch Havla z Lemberka, který byl manželem Zdislavy (později svatořečené). Ve středověku bylo město významným obchodním centrem.

Úpravu obchodní cesty z Prahy na Žitavu nařídil Karel IV. Na českém i německém území je dodnes patrná. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách a jeho plocha byla několikrát větší než Frýdlantu či Českého Dubu.

Na rozsáhlý záchranný výzkum dá Liberecký kraj 5,4 miliony korun. Archeologové budou ve městě bádat až do podzimu příštího roku.

I když se jedná o historicky cenné území, plošný archeologický průzkum se zatím ve městě nedělal. Výzkum souvisí s 2. etapou stavby silnice vedoucí centrem, výměnou rozvodů i předlážděním náměstí.