ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Po úniku oxidu uhelnatého se v motorestu v Jablonci přiotrávilo 11 lidí

  • 1
Při úniku oxidu uhelnatého v motorestu v Jablonci nad Nisou se v noci na neděli přiotrávilo 11 lidí. Osm z nich skončilo v nemocnici, jedna žena dokonce v hyperbarické komoře. Případ vyšetřují policisté.

Události došlo v Jablonci nad Nisou – Rýnovicích v sobotu v půl deváté večer. Oxid uhelnatý unikl z plynového kotle umístěného ve sklepě motorestu.

Původní informace hovořily o 13 přiotrávených. Podle policejní mluvčí Dagmar Sochorové bylo ale v době události uvnitř motorestu 11 lidí. „Tři osoby personálu a osm hostů,“ upřesnila Sochorová. 

Po vyšetření v nemocnici z nich v péči lékařů zůstalo osm. „Jedna žena je v hyperbarické komoře v liberecké nemocnici a sedm je hospitalizováno v Jablonci na pozorování,“ dodala Sochorová.

Případ policisté vyšetřují, zatím ale nestanovili právní kvalifikaci činu. 

Mluvčí záchranářů Michael Georgiev v neděli ráno sdělil, že původně byli záchranáři voláni ke kolapsovému stavu. „Po příjezdu naše posádky okamžitě zaznamenaly, že jim začala signalizovat čidla, které mají u sebe, vysoké hodnoty oxidu uhelnatého. Takže okamžitě zalarmovali integrovaný záchranný systém,“ uvedl Georgiev.

Záchranáři do nemocnice nejprve odvezli čtyři lidi. „Z toho jedna žena skončila v hyperbarické komoře. Další pacienti byli postupně dohledáni policií a převáželi se do jablonecké nemocnice k dalšímu dovyšetření,“ dodal Georgiev.

V motorestu zasahovali i hasiči, kteří návštěvníky i personál evakuovali. „Byla tam nějaká závada na kotli,“ dodala operační hasičů. Zásah podle ní trval zhruba hodinu, hasiči prostory odvětrali.

,