Nová hala roste hned před branami věznice.

Nová hala roste hned před branami věznice. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Jablotron bude vyrábět alarmy u věznice, trestanci tam však práci nenajdou

  • 3
Jablotron buduje v jabloneckých Rýnovicích výrobní halu za 150 milionů korun. Přesune tam závod z areálu někdejší Bižuterie.

„Společnost Jablotron chystá výrobu alarmů hned v sousedství věznice. Ne, to není začátek silvestrovského textu,“ glosoval začátek stavebních prací výrobní haly v jabloneckých Rýnovicích spolumajitel firmy Dalibor Dědek.

Halu bude využívat dceřiná firma z holdingu Jablotronu, JabloPCB. Současný výrobní závod v někdejším areálu Bižuterie, kde osazuje desky plošných spojů, je už totiž firmě malý. Podle Dalibora Dědka vyjde nová hala na zhruba 150 milionů korun.

„Do Rýnovic přestěhujeme výrobu elektroniky i se stávajícími pracovníky. Výrobní podmínky se podstatně zlepší. Doplníme také strojní vybavení,“ řekl Dalibor Dědek.

JabloPCB dnes ve směnném provozu zaměstnává asi 200 lidí. Nová hala ale bude počítat s místem pro možný rozvoj. Do budoucna tak může v Rýnovicích pracovat 250 až 300 lidí. Na ploše asi 7 500 metrů čtverečních budou výrobní, skladové a kancelářské prostory. Nová stavba bude současně sloužit jako reprezentativní sídlo firmy.

Zatím v Rýnovicích běží přípravné zemní práce. Samotná stavba vypukne až v jarní sezoně. „Dokončení je plánované letos na podzim. Na přelomu roku chceme v nových prostorách zahájit výrobu,“ řekl Vladimír Stanislav, jednatel firmy Jablotron Buildings & Facilities, jež je investorem stavby.

Vězni v hale práci nenajdou

Přestože výrobní hala vyrůstá hned vedle rýnovické věznice, odsouzení v ní pracovat nebudou.

V sousedství už má od roku 2016 logistické centrum Jablotron Alarms. Skladuje v něm hotové výrobky, jež pak expeduje k zákazníkům.

Před dvěma lety koupil Jablotron od Libereckého kraje budovy a přilehlé pozemky bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou. Transakce vyšla na 15 milionů korun. Jednou z tehdejších vizí Jablotronu bylo, na místě nynějšího brownfieldu vybudovat nový areál. Firma ale zatím jasnější plány na využití areálu nemá.

„Vizí máme víc. Jednou z možností je, že areál využijeme jako pozemek. Pořád se ale snažíme vymyslet něco, abychom mohli využít i budovu. Byť jsou její dispozice pro nové účely, například bydlení, velmi problematické. Rozhodně tam ale bude něco užitečného a pohlídáme, aby při vjezdu do Jablonce nevznikla nějaká hrůza. Myslíme, že výrobní hala má být v průmyslové zóně a ne mezi obytnými domy,“ uvedl Dědek.

V Česku vyrábí Jablotron větší polovinu produkce, zbytek si nechává zpracovávat v Číně. Podíl výroby v tuzemsku se ale firma snaží zvyšovat.

Asi devadesát procent obratu firmy tvoří alarmy. Vlajkovou lodí je zabezpečovací systém Jablotron 100, který firma prodává ve více než 70 zemích světa.

Kromě alarmů pro využití v domech a bytech firma nabízí třeba také systémy pro střežení nebo monitoring vozidel nebo hlídání dechu kojenců. Záměrem už ale není jen výroba zařízení k hlídání, ale i ke zvyšování domácího komfortu. Do systému se dá například připojit topení nebo klimatizace.