Přípravy na stavbu začaly už před dvěma lety, kdy tady dala radnice zbourat bývalou hospodu a prázdný bytový dům. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V Jablonci rozkopou křižovatku Ostrý roh, přestaví ji na kruhový objezd

  • 7
Frekventovaná ale nepřehledná křižovatka zvaná Ostrý roh na okraji Jablonce se od středy začne měnit na kruhový objezd. Přípravy na stavbu začaly už před dvěma lety, kdy tady dala radnice zbourat bývalou hospodu a prázdný bytový dům.

„Křižovatka se bude uzavírat na etapy, průjezdná bude vždy jedním jízdním pruhem. Hotovo by mělo být letos v září,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora Petr Roubíček. 

Od čtvrtka bude až do odvolání zrušená zastávka městské hromadné dopravy Ostrý roh ve směru na Rýnovice, Janov a Bedřichov. Důvodem je probíhající oprava havárie na plynovém vedení.

Přestavbu vytížené křižovatky má na starosti Liberecký kraj a přijde na 18 milionů korun. Dalších 4,5 milionu přidá Jablonec, který zaplatí cesty pro pěší a cyklisty a veřejné osvětlení.

Křižovatka leží na jedné z frekventovaných příjezdových tras od Liberce a odbočuje z ní cesta do zimních středisek v Janově nad Nisou a Bedřichově. Do křižovatky vjíždějí i desítky aut od blízkého supermarketu a čerpací stanice. Křižovatka je v zatáčce a výhled komplikovaly nyní již zbourané domy u silnice.

Projekt výrazně zkomplikuje dopravu ve druhém největším městě kraje. Už tak je průjezd Jabloncem dost obtížný.

Od poloviny března je kvůli výstavbě dešťové kanalizace a rozsáhlé obnově inženýrských sítí pro dopravu uzavřená křižovatka ulic Poštovní a Budovatelů.

Velkou komplikací je též rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu.

Ostrý roh v Jablonci

Ostrý roh v Jablonci

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz