Jablonecký bazén je kvůli koronaviru zavřený.

Jablonecký bazén je kvůli koronaviru zavřený. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Virus na dva týdny uzavřel bazén v Jablonci, dva zaměstnanci jsou nakažení

  • 4
Kvůli výskytu koronaviru je uzavřen městský bazén v Jablonci nad Nisou. Lidé se v něm nevykoupou minimálně čtrnáct dní. U dvou zaměstnanců bazénu totiž vyšly pozitivně testy na covid-19.

Vedení společnosti SPORT, která bazén provozuje, už vypracovalo spolu s krajskými hygieniky seznam dalších sedmi zaměstnanců, kteří budou muset jít rovněž na testy. 

„Část zaměstnanců bazénu je v karanténě od pondělí 20. července, část teď čeká na odběry. Jablonecký bazén včetně zahrady se sluneční loukou jsme proto nuceni na minimálně na dva týdny zavřít,“ oznámil jednatel společnosti SPORT Jan Ullmann. Opatření tak potrvá do 4. srpna. Není ovšem vyloučeno, že do bazénu se plavci nedostanou ještě i po tomto datu. 

„Znovuotevření bazénu bude záviset na tom, zda nebude mít pozitivní výsledek testu některý z dalších zaměstnanců,“ dodal Ullmann.

Jablonec je ohniskem v kraji

Jablonec je aktuálně ohniskem výskytu covidu-19 v Libereckém kraji. Momentálně je tu okolo třiceti nakažených. Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty ale nejde o vážné případy, většina z pozitivně otestovaných má jen mírný průběh nemoci. „Jde o ztrátu čichu, chuti nebo bolesti v krku,“ zmínil Valenta.

Preventivní opatření kvůli koronaviru už přijala i jablonecká městská policie. I tam dva ze strážníků mají pozitivní test na covid-19.Testy už kvůli tomu absolvovalo dalších 14 strážníků, zatím jsou známé výsledky u dvou z nich. Naštěstí jsou negativní. I tak teď ale musí strážníci nosit ve službě roušky. 

„Chceme tak chránit veřejnost. Dále provádíme pravidelnou ionizaci uvnitř naší budovy, vozidel, uniforem i pomůcek, které používáme. Jsme připravení reagovat na další změny v souvislosti s výsledky ostatních testů,“ informoval ředitel městské policie v Jablonci Roman Šípek.

Vedení strážníků spolupracuje s Krajskou hygienickou stanicí, společně vytipovávají osoby, se kterými strážníci byli v úzkém kontaktu. Jde jak o blízké spolupracovníky, jejich rodiny, tak i veřejnost v rámci výkonu služby. Vytipovaní lidé budou muset jít na testy.

Žádná další opatření krajská hygiena v Jablonci nedoporučila. „Není důvod k žádné panice, vše je pod kontrolou orgánů hygieny. Doporučujeme pouze dodržovat základní hygienická pravidla. Tedy mytí a dezinfekci rukou a dodržování dvoumetrových odstupů. V případě, že na sobě někdo bude pozorovat nějaké příznaky, ať zavolá svému obvodnímu lékaři a prodiskutujte s ním další postup,“ uklidňuje náměstek primátora David Mánek.