Malířský váleček vzal do rukou i ředitel divadla v Jablonci nad Nisou Pavel...

Malířský váleček vzal do rukou i ředitel divadla v Jablonci nad Nisou Pavel Žur. (6. dubna 2020) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hlad po kultuře bude velký, říká ředitel divadla a vyhlíží novou sezonu

  • 13
Váleček s barvou vzal do rukou ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur. Kvůli nouzovému stavu se nehraje a divadlo tak aspoň započalo plánovanou rekonstrukci. I tak ale muselo zrušit 60 představení a počítá, že přijde o 600 tisíc korun.

„Vydali jsme se cestou rekonstrukce. Malujeme, opravujeme jeviště, děláme revize,“ popisuje dění za zdmi divadla Žur.

Rekonstrukce by se divadlo dočkalo i tak, ale až o letní přestávce. „Nyní je na všechno aspoň více času,“ říká smířlivě ředitel, který letošní sezonu považuje za ukončenou. Hrát se podle něj začne nejdříve v září. Divadlo tak přijde o zhruba 60 představení. 

„Naše příjmy tvoří nejenom vstupné, ale i dotace a pronájmy a reklamy. Předpokládáme, že do června jsme zhruba ve ztrátě 600 tisíc korun. Dá se očekávat, že i město bude hledat úsporný režim a divadlo a kultura na tom asi bude nejhůře,“ vysvětluje Žur.

Někteří zaměstnanci proto pracují z domova, jiní se vrhli na výroční zprávu nebo účetní závěrku. „Co jsme odkládali, jsme teď nastartovali,“ dodává ředitel divadla, který doufá, že by některá představení mohla proběhnout už v létě, a to venku. 

„Hlad po kultuře bude velký. Je hodně lidí, kteří potřebují živý kontakt s herci a zpěváky, nikoliv zprostředkovaný televizí,“ zakončuje.