Panelový dům přezdívaný Abeceda přijde o část písmen, která mu dala jméno. | foto: Město Jablonec

Jablonecká ‚Abeceda‘ přijde o písmena, město zbourá mozaiky před domem

  • 8
Jablonecký panelový dům přezdívaný Abeceda přijde o písmena, která mu dala jméno. Celkem sedm zídek s červeno-žlutou mozaikou čeká stržení. Podle statika jsou zídky v havarijním stavu a hrozí jejich zřícení.

Dělníci se do demolice zídek v Liberecké ulici pustili podle abecedy - začali písmenem A. „Stavební úřad v Jablonci nad Nisou rozhodl o odstranění zdí kvůli havarijnímu stavu,“ uvedla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová. Práce vyjdou město na zhruba 85 tisíc korun.

Podle statického posouzení je sedm zdí v havarijním stavu a ohrožují bezpečnost obyvatel. Celkem mají dělníci na demolici čas do konce měsíce. O osudu zbylých zídek ještě není rozhodnuto.

„Zachování nebo odstranění dalších zídek či zcela jiný způsob označení bude vedení města spolu s městským architektem ještě zvažovat,“ říká Dana Försterová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

Obří písmena jsou vidět od hlavní silnice i z tramvajové linky do Liberce. Podle sochaře a výtvarníka Pavla Karouse tak šlo ve své době o šťastné řešení.

Abeceda

Komplex sedmi panelových domů, z nichž každý má dva vchody se zídkami se žlutými písmeny v červeném poli ze skleněné mozaiky, vznikly v Jablonci nad Nisou v 70. letech minulého století. Ačkoliv domy jsou v ulici Liberecké, označení vchodů písmeny dalo skupině domů jednotný název Abeceda.

„Kvalita jablonecké panelové zástavby spočívá především ve velkorysé, dnes nedosažitelné občanské vybavenosti, kam kromě nepřekonatelné přírody a vodní plochy náleží také zbytky tehdy povinné Hlavy V stavebního zákona. Ta byla věnovaná výtvarnému volnému a užitému umění a designu, kam patřil také orientační systém s dobovou technooptimistickou „počítačovou“ typografií vytvořenou ze stěn obložených nákladnými skleněnými dlaždicemi z dnes už zaniklého podniku Železnobrodské sklo,“ vysvětluje Karous.

„Zničením objektů s už lidovým názvem Abeceda se ničí nejen dnes nenahraditelná ukázka dobového stavební kultury a komerční hodnota nemovitostí, ale i unikátní genius loci, který spoluvytvářel vztah obyvatelů sídliště ke svému bydlišti. Tyto zachovalé detaily bychom - pokud nám záleží na kvalitě a hodnotě bydlení v těchto sídlištích - měli naopak chránit, poškozené umě repasovat,“ dodává Karous.

Sedm panelových domů v Liberecké ulici, kterým se přezdívá Abeceda.

Sedm panelových domů v Liberecké ulici, kterým se přezdívá Abeceda.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz