Areál v Jablonci na Brandlu zůstal opuštěný poté, co město společně s teplárnou...

Areál v Jablonci na Brandlu zůstal opuštěný poté, co město společně s teplárnou loni dokončilo modernizaci vytápění a bývalé výměníkové stanice proměnilo na moderní kotelny. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Z výtopny bude překladiště odpadů. Uleví se obyvatelům Proseče

  • 0
Areál po bývalé výtopně Brandl na okraji Jablonce se zřejmě promění na centrum pro zpracování odpadů. Do dvou až tří let tady vznikne i kompostárna na zpracování bioodpadu. O záměru se zatím jen mluvilo, ale nyní již je hotová studie. Podle ní je areál pro tento účel ideální. Záměr navíc schválili jablonečtí zastupitelé

Pokud se na Brandlu budou třídit a zpracovávat odpady, výrazně se uleví čtvrti Proseč, kde je v současnosti sběrný dvůr. Překladiště již nevyhovuje kapacitně ani logisticky a je umístěno nedaleko bytové zástavby.

Náměstek primátora Miloš Vele říká, že vedení města si otázku, kam s odpadem, klade již asi dvacet let.

„Již mnoho let se také hovoří o tom, že umístění sběrného dvora a překladiště na Proseči je pouze dočasné. Haldy odpadu, projíždějící velká svozová auta a v neposlední řadě kolony osobních aut s přívěsnými vozíky, která přivážejí odpad z domácností, trápí obyvatele, kteří bydlí v sousedství stávajícího překladiště. Území Proseče je mimořádně atraktivní a je ho pro odpadové hospodářství škoda,“ uvedl Vele.

Vybudování centra pro nakládání s odpady rozdělila studie do tří navazujících etap. V té první se zřídí sběrný dvůr, překladiště a kompostárna. Ve druhé etapě se počítá s vybudováním linek na třídění papíru a plastů a ve třetí s technologickým zařízením na zpracování skleněného odpadu. „Projekt nebude hotový dříve než za dva roky,“ dodal náměstek Vele s tím, že celá akce spolyká přibližně 48 milionů korun.

Z areálu zůstane jen komín

„Zatím je však předčasné hovořit o tom, kdo a jak bude projekt financovat,“ doplnil Vele.

Toho zastupitelé pověřili, aby nyní zajistil zpracování projektové dokumentace a zároveň vedl jednání se Severočeskými komunálními službami o přesunu překladiště z Proseče na Brandl. Jediné, co bude v bývalém areálu teplárny připomínat „období páry“, je komín. „Ten zde zůstane. Zatím přemýšlíme o jeho využití,“ uvedl Vele.

Areál na Brandlu zůstal opuštěný poté, co město společně s teplárnou loni dokončilo modernizaci vytápění a bývalé výměníkové stanice proměnilo na moderní kotelny. Z ulic postupně mizí patnáct kilometrů parovodů, obyvatelé zároveň pocítili zlevnění tepla.

Areál takzvaného starého Brandlu patří mezi nejstarší stavby v Jablonci. Od roku 1891 tu fungovala vodní elektrárna. Součástí budovy se časem staly i plynárna a uhelná výtopna.

Z této výtopny bylo teplo ve formě nízkotlaké vodní páry rozváděno parní sítí do oblasti centra města a na sídliště Žižkův Vrch. Původní výtopna Brandl již dosluhovala a v roce 1986 byla úspěšně dokončena nová výtopna zvaná Nový Brandl.