(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Pešek, MF DNES

Jablonec zakládá vlastní dopravní podnik, inspiroval se krajem i Lípou

  • 17
Jablonec nad Nisou řeší budoucnost veřejné dopravy ve městě, a proto zakládá vlastní dopravní společnost. Nahradí dopravní podnik, který bude cestující vozit jen do roku 2019, kdy mu vyprší smlouva.

Podle náměstka primátora Miloše Veleho (ODS) už pak nebude schopen zajistit současný rozsah dopravy.

Usnesení zastupitelů předcházela dlouhá diskuse. Někteří zastupitelé chtěli rozhodnutí odložit, protože se domnívali, že k takovému kroku ještě nemají dostatek informací. Další se obávali, že založením obchodní společnosti se podrobnější informace skryjí pod obchodní tajemství.

„Mám tady dost příkladů, jak funguje neposkytování informací z městské společnosti zastupitelům a občanům. Mám velké pochybnosti, že by to fungovalo v tomto případě,“ řekl zastupitel Jakub Macek (Změna).

Představenstvo se rozšíří

I kvůli větší transparentnosti se rozšíří představenstvo společnosti. Akciová společnost Jablonecká dopravní bude mít nakonec pětičlenné představenstvo a tříčlennou dozorčí radu. Její základní kapitál bude dva miliony korun.

„Představenstvo bude pravidelně o své činnosti informovat zastupitele. Není zatím rozhodnuto, jestli bude dopravní podnik sám nakupovat a provozovat autobusy, nebo si najme jednoho či dva subdodavatele. O tom se bude teprve rozhodovat, musíme obě varianty posoudit,“ zmínil Vele.

 Autobusy městské dopravy v Jablonci přepraví ročně zhruba osm milionů cestujících.

Je to za pět minut dvanáct, myslí si Berounský

„Založení vlastní společnosti považuji za logický krok a ke všemu za pět minut dvanáct,“ uvedl zastupitel Jindřich Berounský (zvolen za Změnu, nyní bez politické příslušnosti).

Motivací k založení společnosti je podle něj i to, jak dopadlo výběrové řízení na dopravce Libereckého kraje pro všechny tři oblasti.

„Bylo vyhlášeno v červnu 2012 a skončilo po opakovaném napadání obrovským krachem a jeho výsledkem je dokonce skutečnost, že v oblasti sever se ještě neví, který dopravce bude jezdit od ledna příštího roku,“ upozornil Berounský.

Kvůli zmíněným problémům se pro vlastní dopravní podnik rozhodl i Liberecký kraj. V České Lípě vznikne společný dopravní podnik se společností Busline.