Bývalá galvanizovna v Mlýnské ulici v Jablonci nad Nisou.

Bývalá galvanizovna v Mlýnské ulici v Jablonci nad Nisou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Jablonec se potřebuje zbavit nebezpečné a zchátralé galvanizovny

  • 2
Časovaná bomba kousek od dolního centra Jablonce nad Nisou. Tou je zpustošený areál bývalé galvanizovny firmy Galvana s.r.o. v Mlýnské ulici. Areál dřívější úpravny kovů nehrozí jenom zřícením, ale je především celý kontaminován nejrůznějšími nebezpečnými chemikáliemi.

Galvana je v současnosti součástí exekuce. Vedení města chce proto zchátralou fabriku v dražbě koupit, poté ji zbourat a pozemky po ní vyčistit od chemikálií.

Podle dražební vyhlášky, kterou má MF DNES k dispozici, se bude o budovu licitovat 23. února. Do té doby by návrh primátora Petra Beitla na odkup Galvany měli ještě odsouhlasit radní a zastupitelé.

Odhad ceny továrny a jejích pozemků je 107 tisíc korun. Právě za částku kolem sta tisíc korun by město rádo nebezpečný pozemek v městské památkové zóně koupilo.

„Cena objektu je totiž spíše záporná a nulová. Proto věřím, že máme na odkup šanci, jelikož Galvana asi nebude v centru zájmu nějakých spekulantů s pozemky. Celou věc vnímám tak, že vedení města je jediné, kdo dokáže tento bolavý bod na mapě města vymazat a ošetřit tak, aby tam nejen nedocházelo ke kriminální činnosti, ale hlavně aby staré ekologické zátěže nezpůsobily nějaký vážný problém,“ uvedl na poslední schůzi zastupitelstva města primátor.

Co by se stalo při povodni?

Velký problém by podle něj mohl nastat například v případě nějaké přírodní katastrofy. Galvana totiž leží v záplavové zóně u řeky Nisy. „Pokud by byl objekt vyplaven, tak těžko říci, jak složité by ty škody byly,“ upozornil Beitl.

V půdě v areálu a v okolí bývalé galvanizovny se mohou nacházet jedovaté chemikálie jako jsou například kyseliny dusičná, sírová nebo chlorovodíková. Pro příklad: při požáru galvanizovny v Lanškrouně loni na jaře byla tehdy jen předběžná škoda odhadována na 200 milionů korun.

Každopádně pro rozpočet bude demolice areálu a jeho sanace znamenat značnou zátěž. I když by se městu povedlo koupit galvanizovnu za poměrně nízkou cenu kolem sta tisíc korun, odhady ceny za její likvidaci cenu nákupu mnohonásobně převyšují. Podle znaleckého posudku jsou celkové náklady na demolici Galvany vyčísleny na 6,4 milionů korun.

Ve strategickém plánu města schváleném zastupiteli loni v září je zapsána odhadovaná částka na rozpočet celé akce a činí dokonce přibližně 12,3 milionů. Podle strategického plánu by ale město mohlo žádat o dotaci z operačního programu ministerstva životního prostředí.

Zátěž pro rozpočet

„Bude to zátěž pro rozpočet, ale myslím si, že touto akcí jsme povinováni občanům města a to nejenom těm z blízkého okolí objektu,“ dodal primátor.

Areál Galvany je součástí dědického řízení a je zatížen řadou exekucí. Jako věřitelé tu figurují třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna či Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, dále pak Finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení nebo Městský úřad v Jablonci nad Nisou.

Podle strategického plánu patří mezi další ekologické zátěže na území Jablonce například areál bývalého pivovaru v Pražské ulici, bývalé plynárny v ulici Pod Skalkou, areál firmy Atrea v ulici V Aleji, prostor Stavomontáží Liberec v ulici K Černé Studnici, ale také skládky ve čtvrtích Proseč a Lukášov.