Ilegální migranty odhalí tlukot srdce. Policisté zkusili novou technologii

  • 3
Do polského pohraničí se ve čtvrtek a v pátek vrátily časy hraničních kontrol, tentokrát ale s nejmodernějšími technickými pomocníky. Šlo o cvičení, které v Hrádku nad Nisou, Habarticích a Harrachově simulovalo zavedení hraničních kontrol mezi Českou a Polskou republikou.

U hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou zastavuje kamion. Policisté na návěs nasadí čidla propojená s počítačem a supermoderní přístroj pátrá zvenčí po tlukotu srdce v nitru kolosu. Dokáže tak odhalit ukryté ilegální migranty.

Další policista v dodávce zvané Schengenbus napěchované nejmodernější technikou ověřuje doklady řidiče. Jeho mikroskop umí najít padělek pasu nebo řidičského průkazu z jakéhokoli státu.

„Policisty při kontrole zajímá řidič, vozidlo i osádka. Zaměřujeme se i na cizince,“ uvedl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

V Hrádku se na silnici pohybuje celkem 16 lidí v uniformách. Policistům pomáhají i vojáci a celníci. Nejsilnějším pomocníkem je speciálně vybavené vozidlo, takzvaný Schengenbus IV. generace.

Využívá ho cizinecká policie a ve službě nahradilo po 17 letech původní, dnes už zastaralé auto. Mercedes za 5,5 milionu korun, který je zatím kromě Prahy jen ve čtyřech krajích, liberečtí policisté ve čtvrtek poprvé nasadili do akce.

Přímo při kontrole v terénu teď mohou během několika minut odhalit padělek jakéhokoli dokladu. Pokud se s ním setkají, dokáží přímo na místě sepsat všechny podklady nutné pro trestní řízení.

Policisté si doklad vyfotí, posoudí mikrotisky i gravírování

„Máme evidenci vzorů všech dokladů s vyobrazenými zabezpečovacími prvky. Podle toho se orientujeme. Zjišťujeme, jestli je doklady mají, nebo ne,“ popsal princip odhalování padělaných dokladů policista Martin Stumpe.

Policisté mohou využít mikroskopu propojeného s notebookem. Vyfotografovat si detaily dokladu, udělat výřez fotky, ten potom barevně okopírovat. To vše během pár minut z kabiny auta. „Posuzujeme rastr fotografie, různé mikrotisky nebo laserové gravírování,“ vysvětlil Stumpe.

„Díky autu je teď odhalení rychlé a jednoduché, pohybuje se v řádu minut,“ řekl vedoucí odboru cizinecké policie krajského ředitelství Libereckého kraje Petr Jakubec. „Spoustu věcí, které jsme dřív dělali na oddělení, můžeme udělat na místě ve voze,“ zdůraznil Stumpe.

V Hrádku nad Nisou také policisté poprvé použili speciální přístroj na zjišťování tlukotu srdce. Mají ho zatím jen kolegové na jihu Čech. „Na sto procent přístroj vždy živou bytost v autě odhalí,“ oznámil Martin Řepa z oddělení specializovaných činností policie v Českých Budějovicích.