Benátská noc 2012

Benátská noc 2012 | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hluk ve Vesci při Benátské noci překročil normy. Hygienici zváží pokutu

  • 15
Hudební festival Benátská noc, který se letos poprvé konal ve sportovním areálu v liberecké čtvrti Vesec, překročil povolenou hladinu hluku. Krajská hygienická stanice v Liberci, která překročení limitů naměřila, nyní zvažuje, jestli pořadatelům udělí pokutu. Ti zatím čekají na výsledky svého měření.

"Limity pro hluk v noci jsou pětatřicet decibelů a byly překročeny na dvou místech o patnáct až sedmnáct decibelů. Je to překročení sice poměrně značné, ale musíme vzít v úvahu, že to byla krátkodobá akce a ne dlouhodobé rušení. Nelze proto porovnávat zdravotní účinky hluku, který má tuto intenzitu z koncertu, a dejme tomu hluku z továrny," řekl vedoucí oddělení obecné a komunální hygieny Jan Havlík.

Liberecký opoziční zastupitel a předseda osadního výboru ve Vesci Jaromír Baxa, který proti Benátské noci v Liberci dlouhodobě vystupuje, upřesnil, že hygienici naměřili přes padesát decibelů na sídlišti Jeřmanická a přes padesát dva decibely v Dlouhém Mostě.

"Těch padesát není ještě hladina, která by nějak jednoznačně působila na lidský organismus, ale už je to úroveň, která může působit jako nekomfortní, když chce člověk odpočívat," poznamenal Baxa.

Hygienická stanice může podle zákona o ochraně veřejného zdraví uložit za porušení limitů hluku pokutu až dva miliony korun. "V podobných případech, jakým je tento, se pokuta dvěma milionům zpravidla neblíží. Na to, jaké důsledky konkrétně vyvodíme, je ale ještě příliš brzy," poznamenal hygienik Havlík.

Příští ročníky můžeme z měření vycházet, říká organizátor

Hygienici totiž kontrolu ještě neukončili. "Podle zákona může následovat třeba i rozhodování o námitkách, to v případě, kdy se kontrolovaná osoba brání, a teprve potom se případně zahajuje řízení o pokutě. Proto se zatím nechci vyjadřovat, záleží na tom, jak se k tomu kontrolovaná osoba postaví," dodal Havlík.

Pořadatel Benátské noci Pavel Mikez o měření hygieny ví. "My jsme si nechali udělat také svoje vlastní. Počítám, že během tohoto týdne by mohly být výsledky. Podle našich informací k nějakému překročení hladiny hluku došlo, ale nebylo to nic výrazného," řekl.

Benátská noc se do Vesce přestěhovala z Malé Skály. S novým místem tak pořadatelé neměli zkušenosti.

"My jsme měřili pravděpodobně na jiných místech. Uvidíme, co přinesou naše výsledky a výsledky hygieny a z toho pak můžeme pro příští ročníky vycházet, abychom se přiblížili k normám, které by se měly dodržovat," poznamenal Mikez.