Liberecká nemocnice letos heliport dostavět nestihne.

Liberecká nemocnice letos heliport dostavět nestihne. | foto: Radek Petrášek, ČTK

První vrtulníky s pacienty v liberecké nemocnici přistanou až za rok

  • 1
Výstavba heliportu v liberecké nemocnici má zpoždění, v provozu by měla být přistávací plocha pro vrtulníky do konce května příštího roku. Stavba měla původně skončit už letos, kvůli problémům s podložím se ale stavební práce zpozdily a v zimě je nelze udělat.

"Nemocnici kvůli zpoždění hrozilo krácení dotace, poskytovatel evropské dotace ale na naši žádost schválil prodloužení termínu dokončení o pět měsíců," řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Heliport v největší krajské nemocnici přijde na 41 milionů korun, zhruba 29 milionů na její výstavbu získala nemocnice z evropských fondů.

Kvůli stavbě, která začala v červnu, je provoz v okolí parku u hlavní brány omezen.

Ke vstupu do areálu nemocnice doporučuje využít horní vchod z Husovy ulice anebo vstup z Klášterní ulice.

Heliport bude stát na ocelové trojnožce nad parčíkem v dolní části areálu nemocnice. Přistávací plocha bude ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie, s nímž bude spojovací lávkou propojena.

Vrtulníky budou moci v nemocnici přistávat celoročně i v noci, a to včetně těžkých vojenských strojů o hmotnosti 6,5 tuny.

O výstavbě přistávací plochy v areálu nemocnice se v Liberci diskutovalo léta, realizaci ale dlouho brzdil nedostatek peněz. Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu.

Mimo jiné se uvažovalo například o výstavbě parkovacího domu, který by měl na střeše přistávací plochu.

Další z možností byla výstavba heliportu nad stravovacím traktem. Trojnožka se ukázala jako nejlevnější. "Umístit heliport do parku je špatné řešení. Na tom už ale nic nezměníme," řekl Nečesaný.

,