Diskuze

Stoleté lípy u hejnické baziliky se rozpadají, půjdou k zemi

Je nejstarším mariánským poutním místem v celé diecézi. Pohled na kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích, kam proudí davy věřících i turistů, se teď ale hodně promění. Všech 47 lip, které před bazilikou stojí, půjde k zemi. Lípy přitom v parčíku rostou už přes sto let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Strom ve městě není strom ve volné přírodě. To je třeba připomínat. Lípu v polích nebo za chalupou nikdo neořezává a roste si podle svého. Lípu ve městě omezuje kde co. Zvláště u cest. Překvapuje mě, kolik lidí je dendrologem, který umí posoudit stav stromů. Tedy jsou odborníkem do prvního silného větru.

1 1
možnosti
MZ

Sto let není na lípu žádný věk. Má úžasné regenerační schopnosti a snese i drastické ořezání.

Tady z toho čouhá slušná zakázka s případná malá domů.

1 0
možnosti
Foto

J83i12ř69í 91E63r31b15e12n

13. 9. 2019 13:51

Zkuste si drasticky ořezat faktickou skořápku s vyhnilou polovinou kmene... U baráku jsme měli stoletou lípu, vypadala taky zdravě. Dokud se při jednom větším větru neštípla a neobnažila shnilý vnitřek...

1 0
možnosti
RP

Co to je za mo ́da vysazovat už velké stromy? Kořenový systém nikdy nedoroste a strom už bude natrvalo oslabený, citlivý na sucho i na vítr.

Je to jen vývar pro zahradníky, kteří někde ty lípy 10 - 15 let pěstují a pořádně si ty roky nechají zaplatit.

4 1
možnosti
ZB

Kvůli tomu , že se nějaký architekt chce napakovat zníčit podobné místo je trestuhodné. A novým stromům bude travat tu stovku let než budou tak krásné jako současné lípy.

1 2
možnosti
PJ

Sto let jsou staré jen kmeny. Ty koruny lip jsou ve velikosti tak 30 - 40 let staré lípy.

Protože se koruny stromů prořezávaly, redukoval jejich obvod, tak kmeny budou od shora vyhnilé, a větve budou držet jen po obvodu zdravé části kmene a základních kosterních větví.

2 0
možnosti