Starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Starostka Harrachova Eva Zbrojová. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Harrachov nechce zaplatit devět milionů právníkovi. Je prý předražený

  • 2
Harrachov se pustil do boje o devět milionů korun, které se před čtyřmi lety zavázal vyplatit advokátu Tomáši Vašíčkovi. Právník město zastupoval ve sporu o sto milionů korun s firmou J. F. World Brokers.

Devět milionů korun je významná část ročního rozpočtu Harrachova. Radnice by je mohla věnovat například na opravu chátrající základní a mateřské školy.

V době, kdy Harrachov ovládala ODS na čele se starostou Tomášem Plocem, podepsalo město s Vašíčkem smlouvu, podle níž měl obdržet deset milionů korun, pokud zachrání město před finanční katastrofou. J. F. World Brokers po Harrachovu vymáhala dluh sto milionů korun, spojený s privatizací státního podniku Crystalex.

"Město bylo tehdy ve velmi kritické situaci a jsem přesvědčen, že jsme se zachovali jako správný hospodář," řekl Ploc na konto desetimilionové odměny pro Vašíčka.

Vašíček v roce 2010 uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu proti rozsudku Vrchního soudu. Kdyby advokát spor s J. F. World Brokers prohrál, Harrachov by přišel o sto milionů korun.

Ta částka je předražená, míní město

Současné vedení města však považuje zakázku na právní služby od Vašíčka za předraženou. Jako odpovídající částka připadá starostce Evě Zbrojové (Demokratická regionální strana) a jejím kolegům přibližně milion korun.

V boji o zbývajících devět milionů korun spoléhá radnice na nedávné rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž. Město podle něj musí zaplatit 40 tisíc korun za to, že smlouvu s Vašíčkem o odměně deset milionů korun uzavřelo před čtyřmi lety bez výběrového řízení.

"Antimonopolní úřad letos v květnu konstatoval, že bývalé vedení Harrachova porušilo zákon o veřejných zakázkách," prohlásila Zbrojová. Po komunálních volbách, jež se konaly na podzim 2010, odmítlo nové vedení města zaplatit Vašíčkovi celých deset milionů korun. Obdržel zatím necelých 3,5 milionu korun.

"Obrátili jsme se však na soud a domáháme se tam, aby nám advokát vrátil přibližně 2,4 milionu korun," upozornila Zbrojová. "Rozhodnutí antimonopolního úřadu o porušení zákona při uzavírání smlouvy s Vašíčkem má pro nás v celé kauze velký význam."

Pohledávka je v Lucembursku

Poté, co nové vedení města odmítlo Vašíčkovi doplatit téměř sedm milionů korun, podstoupil advokát svou pohledávku lucemburské společnosti. Ta se nyní snaží od města peníze získat.

Exstarosta Ploc uvedl, že se Vašíček proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolá a pokuta 40 tisíc korun pro Harrachov bude nepravomocná. Město s ní souhlasí. Pokud by Vašíček s odvoláním neuspěl a radnice by musela pokutu zaplatit, začne peníze vymáhat na bývalém vedení města.

Ploc je připravený se kvůli pokutě s městem soudit a stále tvrdí, že smlouva s Vašíčkem pomohla zachránit pro Harrachov 90 milionů korun. Agentuře ČTK již dříve řekl, že na dovolání k Nejvyššímu soudu mělo město v roce 2010 sotva tři měsíce, na výběrové řízení nebyl čas, a tak město dalo desetimilionou zakázku Vašíčkovi. Harrachov tehdy jako právník zastupoval a kauzu s dluhem po Crystalexu znal.

Zbrojová však tvrdí, že Plocovo vedení mělo času dost a soutěž o zakázku na právní pomoc vyhlásit mohlo. "Sami jsme si to ověřili, když jsme se dostali o dva roky později do podobné situace," vysvětlila starostka.

Kauzu odstartoval prodej Crystalexu

Třaskavá kauza odstartovala v Harrachově před více než dvaceti lety, kdy se prodával státní podnik Crystalex. Vyvrcholila sporem města s J. F. World Brokers, jestli Harrachov převzal od Crystalexu se sbírkou skla a rozestavěnými domy také dluh 16,8 milionu korun, který časem kvůli penále a úrokům nabobtnal na sto milionů korun.

Vrchní soud dal nejdříve zapravdu J. F. World Brokers, ale Nejvyšší soud po dovolání Vašíčka rozsudek zrušil. Kauza trvala až do dubna letošního roku, kdy Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že Harrachov dluh po Crystalexu nikdy nepřevzal. Město však již ve sporu zastupoval jiný právník než Vašíček.