Legendární světové skokanské můstky v Harrachově chátrají.

Legendární světové skokanské můstky v Harrachově chátrají. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Oprava můstků v Harrachově je v nedohlednu, vlastník se pře se státem

  • 8
Skokanské můstky v Harrachově zatím budou dál chátrat. Jejich současný vlastník se pře se státem o pozemky pod nimi. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval tvrdí, že hlavní problém je v tom, že se nelze se zástupci státu dohodnout. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových to odmítá.

„Projekt určitě neusnul a problém nyní rozhodně není ve financích, ty se najdou. Zásadní problém je v tom, že pokud nevlastníme jako subjekt, který žádá o dotaci, pozemky, nebo je alespoň nemáme v nějakém dlouhodobém pronájmu, tak nemá smysl o ničem jednat. Bylo by dobré, kdyby politici přestali řečnit a dávat silná prohlášení do tisku, ale aby si sedli a začali se o věci vážně bavit,“ řekl Jiří Kejval.

Harrachovské můstky

Březen 2014: Poslední světový závod na mamutím skokanském můstku v Harrachově. Od té doby je kvůli špatnému technickému stavu zavřený.

Duben téhož roku: Český olympijský výbor oznamuje velkolepý plán na zřízení Národního olympijského centra pro zimní sporty. Součástí má být i generální oprava můstků.

Jaro 2018: Uzavřeny můstky K90 a K40. Zároveň premiér Andrej Babiš přímo v Harrachově slibuje, že vláda na opravu areálu vynaloží peníze. Bude prý potřeba až půlmiliardová investice.

Říjen 2018: Konec můstku K70. Ze skokanského centra, kam jezdila světová špička, je spíše skanzen lyžařství.

Leden 2019: Ministerstvo školství má na projekt všech Národních sportovních center připraveno pouze přibližně 200 milionů korun. Jenže akce se stále nemůže rozběhnout. Samotné můstky vlastní obecně prospěšná společnost Klasický areál Harrachov, za kterou stojí Český olympijský výbor a Svaz lyžařů. Jenže pozemky pod můstky patří státu. A pokud je sportovní svazy nezískají, můstky budou chátrat dál.

Podle něj sice stát žádá, aby areál měl jednoho majitele, ale to se dá vyřešit, až bude rozřešen problém s pozemky.

„Nevím, jaké s nimi má Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) záměry, ale rozhodně s nimi není žádná řeč,“ dodal Kejval.

ÚZSVM má proti jeho slovům výhrady. „Úřad se zásadně ohrazuje proti tomu, že by v této věci nekomunikoval. Problémem harrachovského areálu je roztříštěnost vlastnictví a zájmů různých zájmových sportovních sdružení. Ať už jde o Český olympijský výbor, Českou unii sportu, Svaz lyžařů ČR a tak dále. Na jednání, kterého se úřad zúčastnil, opakovaně zdůrazňoval, že podmínkou dlouhodobějšího řešení je dohoda těchto zájmových sdružení. Nemáme informaci, že by k této dohodě ani po několika měsících došlo,“ sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. 

„Neobdrželi jsme žádnou žádost o sjednání užívacího vztahu ani žádný projekt. Pokud bychom něco takového obdrželi, mohli bychom se k tomu vyjádřit, nebo o tom jednat,“ dodal Ležatka.

Podobný můstek tu není, upozorňuje Janda

Podobně hovoří i ministerstvo školství, které loni vypsalo dotační program právě na Národní sportovní centra, jehož součástí je i to zimní v Harrachově. 

„V programu je předpokládaná částka dvě stě milionů korun. Ministerstvo ale neobdrželo v posledních dvou letech aktualizaci a nový rozpočet. Jakmile žadatel předloží aktuální projekt včetně stavebního povolení a vybraného zhotovitele stavby, ministerstvo školství může dotační prostředky uvolnit, příprava všech materiálů je na žadateli,“ informovala mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Předseda úseku skoků Českého svazu lyžařů Jakub Janda na podzim řekl, že situace kolem harrachovských můstků je alarmující.

„Skokanský můstek K70 je pro skoky na lyžích naprosto zásadní a nezbytný. Trénují na něm i sdruženáři. Nikde v republice jiný podobný můstek, kde by se dalo trénovat i v zimě, není. Takže nemáme teď kde trénovat starší žáky a dorost, není pro ně kde dělat soutěže,“ uvedl Janda. Spolu s kolegy z úseku severské kombinace napsal otevřený dopis na vládu, Liberecký kraj i město Harrachov.