Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starosta Hamru dostával nezákonné odměny. Starám se o kemp, brání se

  10:44
Mimořádnou odměnu 50 a 30 tisíc získal v uplynulých letech starosta malé obce Hamr na Jezeře na Českolipsku Milan Dvořák. Podle soudu to však bylo v rozporu se zákonem. Činnosti, za které Dvořák peníze dostal, spadají do náplně práce starosty. A za ni už Dvořák plat bere.

V chatové osadě Anděl se před lety natáčel film Dovolená s Andělem. Na snímku pamětnice natáčení a starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. | foto: Tomáš Lánský, 5plus2.cz

K platu bezmála 50 tisíc korun měsíčně si starosta Hamru na Jezeře přilepšil v minulosti o dalších 80 tisíc korun. Tyto odměny však podle pravomocného rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem pobíral v letech 2017 a 2018 nezákonně. 

Peníze navíc schválilo starostovi zastupitelstvo za to, že nad rámec svých povinností zajišťoval kulturní, sportovní a rekreační akce v obci. Ve výpisu jeho činností, jež doložila obec, najdeme třeba organizaci maškarního karnevalu, MDŽ, opékání buřtů, dětský den nebo průvodcovství při exkurzi do Prahy. Soud však konstatuje, že všechny tyto činnosti spadají pod výkon funkce starosty a neměl by za ně být odměňován zvlášť.

„Žalobce se neztotožnil s názorem, že obec může udělit dar, když to uzná za vhodné. Dary byly starostovi poskytnuty právě proto, že byl starostou. Soud má za to, že osobní angažovanost starosty při zajišťování akcí nevybočuje z rámce výkonu funkce starosty,“ stojí v rozsudku soudu.

Starosta si na odměnách přišel na čtvrt milionu korun

K odměňování starosty v Hamru na Jezeře nedošlo poprvé. MF DNES spočítala, že od roku 2008 si tímto způsobem Dvořák přilepšil k platu o dalšího více než čtvrt milionu korun. Soud se však zabývá „pouze“ 80 tisíci z posledních let.

Na fakt, že obec porušuje zákon o obcích, upozornila Ivana Jablonovská, která pochází z části obce Břevniště a do roku 2019 zde měla trvalý pobyt. 

„Že si starosta několik předchozích let nechává vyplácet mimořádné odměny, mi bylo divné. Pátrala jsem, jestli je to v souladu se zákonem. Podala jsem podnět na ministerstvo vnitra, které obec vyzvalo, aby tuto chybu napravila, ale obec to neudělala. Tak na Hamr na Jezeře podalo ministerstvo žalobu a krajský soud vydal rozsudek, který potvrdil mou domněnku,“ sdělila Jablonovská.

Odměna 10 tisíc za občerstvení a stany

Obec ale chybovala nejen v případě starosty. Odměnu 10 tisíc korun vyplatila i zastupiteli Pavlu Cihlářovi za to, že zajistil občerstvení a stany na jedné z akcí v obci. Maximální výše odměn pro neuvolněného zastupitele je ovšem dle zákona jen 5 262 korun. I zde soud konstatoval porušení zákona o obcích.

Starosta Milan Dvořák MF DNES sdělil, že odměny si nenavrhoval a při hlasování o nich se zdržel. Je ovšem pravdou, že v sedmičlenném zastupitelstvu má jeho sdružení Břevniště-Hamr-Útěchovice pětičlennou převahu, takže jeho hlas nebyl třeba. Poukázal na to, že kromě starosty je v podstatě manažerem kempu.

„Myslím, že vám nemusím psát, jak to u nás v obci vypadá v době letní rekreační sezony, kdy se během několika měsíců zvýší počet obyvatel obce o několik tisíc a co vše musí starosta takové obce svou činností obsáhnout nad rámec běžných povinností, pokud obec provozuje ubytovací a rekreační zařízení a je odpovědný za každého,“ odepsal Dvořák na dotaz MF DNES.

Ve své činnosti prý bude i nadále pokračovat. „Přináší naší obci do jejího rozpočtu nemalé finanční prostředky a bude záležet na zastupitelstvu obce, zda mě za toto třeba i finančně ocení – samozřejmě v rámci platné zákonné legislativy,“ sdělil.

Rád se chlubí cizím peřím, říká zastupitelka

Jediným zastupitelem, který pro mimořádné odměny nehlasoval, byla opoziční Romana Formánková (Změna pro Hamr). 

„Samozřejmě, že se mi mimořádné odměny nelíbily, důkazem toho je i zápis z jednání, kdy jsem jako jediný zastupitel obce nehlasovala pro, a to v obou usneseních. To ale najednou vedení obce nikde nezmiňuje, dělá, jako bychom to schválili všichni. Pan starosta je ve funkci dvanáct let, je to bývalý policista, navíc si z obecních peněz nechal proplatit 96 tisíc korun za zisk manažerského titulu MBA, takže bych očekávala, že tuhle problematiku bude znát,“ podivuje se Formánková. 

Starosta v reakci zaslané iDNES.cz napadl výši částky, podle něj obec zaplatila za získání titulu pro něj a místostarostku částku 92 tisíc korun dohromady.

Starostova angažovanost podle Formánkové spočívá hlavně v tom, že je všude vidět, nikoliv, že by se staral. „On se rád chlubí cizím peřím. Přijde, udělá si tam pár fotek a pak prohlašuje, že něco organizoval. Takhle si třeba připsal zásluhy za pořádání triatlonového závodu Hamrman. Ten má přitom svého pořadatele, který vše řídí. Myslím, že je to nefér,“ prozradila opoziční zastupitelka.

Starosta nehodlá odměny vracet

Vracet neoprávněně vyplacené odměny však starosta nebude. Podle Jany Zwyrtek Hamplové, která právně zastupuje Hamr na Jezeře, mu peníze náleží, ale obec vymyslí jinou cestu, jak mu je vyplatit. 

„Jen na to zvolíme jinou právní cestu - patrně dohody o provedení práce apod. To proto, že to, co dělali pro svou obec, nesouviselo s výkonem funkce zastupitele. Dojde tedy k nápravě - odměna bude do konce roku zrušena, a budou uzavřeny jiné formy dohody. Tedy chyba byla ne ve výplatě, ale v právní formě,“ odpověděla Hamplová.

Starosta podle ní dostal odměny hlavně za to, že se stará o kemp, který obci přináší peníze do rozpočtu. „Kdyby na práci, kterou zvládá vedle své funkce, protože si to vše efektivně spojuje, najal externí sílu, zaplatí obec třikrát tolik. Ve své podstatě dělá i manažerskou činnost,“ dodala.

Starosta nemůže smlouvu uzavřít sám se sebou

Podle Marka Zelenky, předsedy občanského sdružení Oživení, které se věnuje tématům korupce, střetu zájmů a vyšší transparentnosti, nebude ale jednoduché starostu legálně odměnit za to, že se stará o kemp. „Kapitola sama pro sebe jsou odměny z orgánů společností, kde má samospráva majetkovou účast a kde je politik nominován. Ani za tuto práci by neměl pobírat politik odměnu,“ míní Zelenka. 

Starosta prý může dělat například drobné práce pro obec, ale nemůže smlouvu uzavřít sám se sebou, jak se občas v minulosti stávalo, ale pouze se schválením zastupitelstva. Zelenka tím potvrzuje výrok soudu, který konstatoval, že pokud je péče o kemp skutečně tak náročná, má na ni obec zaměstnat samostatného pracovníka.

Vracet peníze nejspíš nebude ani zastupitel Pavel Cihlář. Ten redakci MF DNES vzkázal, že o peníze nestál a nehlasoval pro ně. Bral je prý jako kompenzaci nákladů za to, že zajišťoval odhalení památníku „pana Klause“. „ A víte jaký je výsledek. Od té doby jsem pro obec nic neudělal,“ přiznal Cihlář.

O zastupitelstvu Hamru na Jezeře se často hovoří jako o „rodinném podniku“. Několik zaměstnanců obce je zároveň zastupiteli, což ale zákon nezapovídá. Starostova bývalá manželka je rovněž zastupitelkou a předsedkyní kontrolního výboru. Správcem autokempu byl bratranec starostovy současné manželky. 

Jednomu ze zastupitelů, který se dostal do exekuce, poskytla obec výhodnou půjčku, čímž si ho mohla zavázat. Situace v zastupitelstvu je poslední roky tak vyhrocená, že již tři zastupitelky včetně místostarostky rezignovaly. 

MF DNES v roce 2018 odhalila, že starosta Milan Dvořák v den komunálních voleb osobně rozdával lidem příspěvky na topnou sezonu 1 500 až 2 000 korun, což mnozí vnímali jako pokus ovlivnit volby, v nichž měl Dvořák poprvé konkurenci. Kritizovala to tehdy i Transparency International. Padla kvůli tomu dokonce stížnost na platnost voleb. Soud však posléze konstatoval, že k ovlivnění voleb dojít nemohlo.

  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

11. dubna 2024  9:08,  aktualizováno  16:33

Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Plýtvání, chudoba i energie. Výstava ukazuje problémy dnešního světa

18. dubna 2024  18:11

Udržitelná budoucnost nejen pro naše děti. Toto téma rezonuje západní částí světa a nyní by mohlo...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Bývalý hotel využijí lidé s postižením, Semily musí brutalistní stavbu opravit

18. dubna 2024  10:12

Příští dva roky poslouží bývalý hotel Centrum v Semilech lidem s postižením. Služby sociální péče a...

Z tramvaje do „tramvaje“. Lanovka na Ještěd může být delší a jen s jednou kabinou

17. dubna 2024  15:52

Jedna kabina zavěšená na dvou lanech s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově....

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...