Zásah záchranářů u výbuchu chemikálií ve firmě v Hamru na Jezeře na Českolipsku...

Zásah záchranářů u výbuchu chemikálií ve firmě v Hamru na Jezeře na Českolipsku (19. listopadu 2019) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Výbuch chemikálií v Hamru způsobil zaměstnanec, který při nehodě zemřel

  • 1
Kriminalisté ukončili prověřování předloňské nehody v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře. Havárii podle nich zavinil zaměstnanec, který pracoval na úseku obsluhy úpravny. Zároveň se jednalo o muže, který při nehodě zemřel, takže není koho stíhat.

Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře bylo v listopadu 2019 osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici.

Podle kriminalistů nehodu zavinil zaměstnanec z úseku obsluhy úpravny.

„V inkriminovanou dobu nedodržel své pracovní povinnosti při vypouštění chemikálií do neutralizační jímky a neprovedl řádnou prvotní přejímku dokumentace odpadu včetně jeho vizuální kontroly a kontroly neutralizační jímky před stáčením navezeného odpadu, kontrolu jeho kyselosti a teploty,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Tím došlo k vypuštění dvou neslučitelných odpadů do jímky s následkem silného výbuchu a úniku nebezpečných par do ovzduší. Těch se na místě nadýchali zaměstnanci firmy i příslušníci integrovaného záchranného systému, kteří na místě po havárii zasahovali. 

V důsledku vdechnutí toxických látek skončili v nemocniční péči ve vážném stavu dva zaměstnanci firmy ve věku 55 a 63 roků. Starší z nich pak v nemocnici zemřel.

Zdravotní potíže v podobě dráždivého kašle nebo podrážděných sliznic v nose, krku a v dutině ústní měli i zasahující záchranáři a většina z nich se následně podrobila preventivnímu vyšetření ve zdravotnickém zařízení.

„Krajští kriminalisté událost prověřovali pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, za který pachateli hrozil trest odnětí svobody v trvání od 3 do 10 let. V uplynulé době vrchní komisařka z Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje případ odložila pro nepřípustnost trestního stíhání, protože muž důvodně podezřelý z toho, že havárii ve firmě Purum zavinil, zemřel. S postupem policistů se ztotožnil i státní zástupce, který prověřování případu dozoroval,“ zmínila Sochorová.

Kriminalisté v průběhu prověřování nehody vyslechli více než stovku lidí, vyžádali si znalecké posudky z oboru chemie, zdravotnictví a bezpečnosti práce a analyzovali velké množství listinných důkazů, týkajících se přepravovaných chemikálií.

„Jejich práci značně zpomalila covidová epidemie, která kriminalistům bránila v provedení některých procesních úkonů,“ dodala mluvčí.