Reprodukce fotografií Oldřicha Škáchy z jablonecké galerie My

Reprodukce fotografií Oldřicha Škáchy z jablonecké galerie My | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Galerie vystavila snímky Václava Havla od disidentských let po pohřeb

  • 0
Ještě "horké" snímky zachycující páteční pohřeb prezidenta Václava Havla vystavila Městská galerie My v Jablonci nad Nisou. Té se na týden podařilo získat zhruba padesát fotografií pražského fotografa Oldřicha Škáchy, které mapují Havlův život od disidentských let.

Oldřich Škácha od 70. let zvěčnil posledního československého a prvního českého prezidenta na tisících snímků - nejen z oficiálních událostí, ale i ze zákulisí. Poslední jsou z pátečního pohřbu.

Havel v Galerii My

Galerie My bude otevřená do pátku 30. prosince vždy od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

"Základ výstavy byl ještě v pátek v Lucerně na vzpomínkové akci, kterou umělci připravili pro Václava Havla. Odsud některé fotografie putovaly k nám," řekl galerista Jan Strnad z Městské galerie My.

V galerii tak návštěvníci jako první uvidí fotografie ze smutečního týdne. "Tyto snímky Oldřich Škácha vyvolával ještě postaru, takzvaně mokrou cestou," dodal Strnad.

Galerii se podařilo unikátní snímky získat díky kontaktům galeristy Karla Pupíka, který se s Oldřichem Škáchou osobně zná. Padesát snímků, které zachycují Václava Havla budou v městské galerii pouze jeden týden.

O fotografie mají zájem i další galerie

"Jde o výjimečnou pouze čtyřdenní událost, která na týden přerušuje dosavadní výstavu Jizerské květy, jež bude pak pokračovat do konce ledna," informuje Strnad.

Reprodukce fotografií Oldřicha Škáchy v jablonecké galerii My
Reprodukce fotografií Oldřicha Škáchy z jablonecké galerie My

První fotografie zachycuje Václava Havla, jak píše dopis Husákovi. Dále jsou k vidění momentky s druhou ženou Dagmar nebo při setkání s prezidentem Barackem Obamou. Výstava nabízí ale i další unikátní snímky.

Fotograf totiž Havla doprovázel během disidentských let, prezidentského období i po odchodu do důchodu. O fotografie Škáchy už nyní mají zájem další galerie. Po Novém roce má jít výstava do Jihlavy. Snímky by se v budoucnu měly objevit v knize.