ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na Frýdlantsko nepojedou měsíc žádné vlaky, cyklisté musí do hor autem

  • 4
Skoro měsíc bude Frýdlantský výběžek bez vlakového spojení. Výluka se přitom trefila do doby rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích, která je jednou ze dvou přístupových cest na Frýdlantsko. Kvůli opravě je ale neprůjezdná.

Jedinou spojnicí s Libercem je tak od začátku týdne silnice přes Mníšek a Albrechtický kopec, kudy povede i náhradní autobusová doprava za odstavené vlaky. Hlavně pro obyvatele rozkopaného Oldřichova v Hájích je výluka vlaků nepříjemnou zprávou.

„Bohužel se nám nepodařilo přesvědčit Správu železnic, ať výluku udělají až příští rok. Autobus náhradní dopravy ani autobus linky číslo 72 k nám nebudou od soboty 1. srpna jezdit objížďkou kolem hřbitova a pojedou pouze ke hřišti, které je od vlakové zastávky přes kilometr daleko,“ uvedl na stránkách obce zastupitel Radim Šarapatka. 

Vlaková výluka trvá od úterý až do 23. srpna. Vlaky nepojedou z Liberce na Frýdlant a Jindřichovice pod Smrkem, stejně jako z Raspenavy na Bílý Potok a z Frýdlantu na Černousy.

Cyklisté mají smůlu

Cyklisté, kteří využívali vlaků na Frýdlantsko, musí počítat s tím, že náhradní autobusová doprava je s koly nepřepraví. Stejně tak nebude možná přeprava vozíčkářů. U kočárků rozhodne řidič autobusu.

Důvodem výluky je výměna kolejnic a betonových pražců ve vymezených úsecích. „Vymění se více než sedm tisíc betonových pražců z roku 1974 za nové s pružným upevněním. Pro cestující to pak bude znamenat klidnější jízdu po bezstykových kolejích,“ informovala Správa železnic. 

Opravovat se bude také osm železničních přejezdů, které dostanou novou celopryžovou konstrukci. Nové podoby se dočkají rovněž nástupiště ve Stráži nad Nisou a v Krásné Studánce.


Témata: Liberecký kraj