(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Pohotovost ve Frýdlantu má naději, sloužit chtějí praktičtí lékaři

  • 2
Pokud skončí pohotovost ve frýdlantské nemocnici, začnou ji ve městě sloužit zřejmě praktičtí lékaři. Reagují tak na zprávy vedení nemocnice, která tvrdí, že nemá dostatek doktorů. Hrozí tak, že region zůstane bez pohotovosti už od 1. července letošního roku.

„Rozhodnutí frýdlantské nemocnice nás zarazilo a šokovalo. I tím, že takto zásadní věc oznamuje vlastně na poslední chvíli. Lékařská pohotovostní služba je pro zdravotní péči ve Frýdlantu a na Frýdlantsku podle nás zásadní. Její ukončení by znamenalo přetížení zdravotnické záchranné služby, nemocnice v Liberci a velké potíže pro místní obyvatele,“ uvedla praktická lékařka Šárka Pokorná.

Proto prý se svými kolegy zmobilizovali veškeré síly, spojili se i se specialisty, kteří ve Frýdlantu nebo v okolí žijí a nabídli své služby pro zajištění pohotovosti v případě, že frýdlantská nemocnice ji už nebude poskytovat.

Lékaři budou sloužit mimo nemocnici

Mají ale podmínku. Své služby nabídnou pouze v případě, že pohotovost nebudou sloužit pod hlavičkou Nemocnice Frýdlant, potažmo EUC jako jejího provozovatele a ani v její budově.

„V případě, že budeme mít k dispozici adekvátně vybavenou ordinaci, pokusíme se zajistit pohotovost už od 1. července, pokud s ní k tomuto datu nemocnice opravdu skončí. Cítíme povinnost nenechat zdejší lidi na holičkách,“ dodala lékařka.

Postoj praktických lékařů mile překvapil krajského radního Přemysla Sobotku. Na něm teď je, aby možnost, že pohotovost budou sloužit praktici, projednal s pojišťovnami, pomoc bude hledat i u liberecké nemocnice.

„Vzhledem k tomu, že se problém dotýká téměř 27 tisíc lidí, musíme ho vyřešit. A já teď věřím, že se nám to podaří,“ prohlásil Sobotka.