Franz Kafka se sestrou Ottlou před domem č. p. 15 v Siřemi.

Franz Kafka se sestrou Ottlou před domem č. p. 15 v Siřemi. | foto: archiv

Festival vzdá hold Franzi Kafkovi, programem provede Petr Čtvrtníček

  • 1
Tři dny zasvěcené spisovateli Franzi Kafkovi čekají město Frýdlant. Ač byl Kafka téměř po celý život spjatý s Prahou, do Frýdlantu jezdil v rámci své pracovní náplně.

Jako kontrolor bezpečnosti práce Dělnické úrazové pojišťovny měl na starosti velké textilní fabriky na severu Čech. Ve Frýdlantě bydlel několikrát v dnešním hostinci Bílý kůň.

Zatím ve Frýdlantě světoznámého spisovatele nic nepřipomínalo, teď to má změnit festival Franze Kafky, který by se mohl stát novou kulturní tradicí města.

Letošní první ročník, okleštěný ovšem kvůli koronaviru, začíná v pátek od v půl páté odpoledne. V kině se budou promítat krátké filmy na kafkovské téma, oceněni budou také vítězové literární soutěže „Máš v hlavě brouka? Piš.“

Divadla, kabarety či koncerty

Hlavní program je ovšem vyhrazen na sobotu. Pestrým odpolednem plným divadla, kabaretů či koncertů provede na radnici herec, scénárista a režisér Petr Čtvrtníček. Návštěvníci se mohou těšit také na setkání se spisovatelem Jaroslavem Rudišem, producentem Dušanem Neuwerthem, který stojí mimo jiné za projektem Kafka Band, či hercem Jakubem Žáčkem, který pomáhal kafkovskému festivalu na svět.

Kafku přiblíží také dvě výstavy. Jedna ve frýdlantském pivovaru, kde je série obrazů kreslíře s přezdívkou Jaromír 99, který vytvořil známý komiks Alois Nebel. Kromě toho ale také ilustroval Kafkův Zámek. Druhá výstava na radnici pak nabízí humorné kresby Kafka Fake News od kreslíře Jiřího Slívy.

Na své si mohou přijít i milovníci záhad. Stále totiž není jasné, kde vzal Kafka inspiraci ke svému nejslavnějšímu románu Zámek. Jiří Slíva ze společnosti Franze Kafky má ale jasno. 

„Z toho, jak Kafka románový zámek líčí, je to jednoznačně Frýdlant. Mnohotvárná budova ho fascinovala, je to i v jeho deníku. Velmi si oblíbil i cestu z města k němu. “