(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MAFRA

V Liberci má stát nová hala pro florbal. Uleví přeplněným tělocvičnám

  • 6
Pro florbal, nejmasovější amatérský sport se stále větší oblibou u dětí, plánují v Liberci pořídit novou halu. Nezvykle pro tento sport má být nafukovací, vyrůst má ve Sport parku Liberec. Díky tomu se uvolní místa v tělocvičnách, kterých se amatérským sportovcům zoufale nedostává.

„Tím, že v Liberci přibudou dvě nové plochy, měl by se ten extrémní nedostatek volných tělocvičen alespoň zčásti vyřešit. Díky nové hale se totiž uvolní prostor pro jiné oddíly. Problém by mohl být jen při enormních mrazech, pokud by nafukovací halu nešlo správně vytopit a museli bychom dočasně trénovat jinde. To by bylo ale myslím jen při extrému,“ zhodnotil chystaný záměr František Příhoda, prezident klubu Draci FBC Liberec.

Jedná se o jeden z největších sportovních klubů Libereckého kraje. Sdružuje 690 florbalistů. Trénuje však neefektivně na několika místech Liberce. Děti mívají tréninky v základní škole Dobiášova a v liberecké aréně. Obě sportoviště jsou ale podle Příhody značně vytížená.

„Už teď na začátku sezóny začíná být problém zajistit dostatečný počet tréninkových hodin,“ poznamenal Příhoda. V nafukovací hale o rozměrech 20 krát 40 metrů budou trénovat především děti a mládežníci. Nebude tam ale místo pro hlediště.

Dodavatel haly vzejde z výběrového řízení. Předpokládaná hodnota zakázky je 9,2 milionu korun. Dá se ale předpokládat, že se při výběrovém řízení sníží.

Klub zároveň požádá o dotaci na ministerstvu školství. Její získání je pro pořízení arény klíčové. „Z našich prostředků není stavba možná, ale doufáme, že dotaci získáme a hala začne fungovat už letos,“ zmínil Příhoda.

Hala bude stát na místě tenisových kurtů

Do sprch a šaten budou sportovci chodit propojovacím tunelem do krčku Home Credit arény, kde je dnes například bowlingová hala.

Stavbou sportoviště by zanikly tenisové kurty. „Na druhou stranu kurtů je nyní v Liberci velký přetlak, ale nedostává se hal pro indoorové sporty,“ uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány, který má ve městě na starosti sport.

„Nová hala bude zcela jistě problém řešit a je dobře, že vznikne. Na druhou stranu bychom takové haly potřebovali alespoň čtyři, abychom uspokojili všechny sportovce. V Liberci je obrovský převis poptávky. Halové sporty jsou na velkém vzestupu,“ doplnil primátor Batthyány.

Město uvažuje i o stavbě nového krytého sportoviště pro sálové sporty a především s velkým hledištěm. Existuje studie na stavbu haly při Základní škole Ještědská.

„Hala by vyřešila i potíž s tím, že v Liberci máme několik sálových sportů ve vyšších soutěžích a chybí nám velké hlediště. Například v hale míčových sportů ve Sportparku nic takového není. Velmi málo míst je i na univerzitě,“ řekl primátor.

Město také jednalo se soukromým investorem, který má zájem v Liberci postavit další kryté sportoviště. Měl zájem o vytipování vhodných pozemků.