(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

Firma vyhodila na skládku sporáky, dostala milionovou pokutu

  • 7
Pokutu ve výši jeden milion korun dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnost Purum. Ta v Osečné provozuje skládku komunálního odpadu. Podle inspektorů ČIŽP porušila firma provozní řád skládky a nedodržovala ani povolení, která s provozem souvisejí.

Při kontrole inspekce zjistila, že na skládce jsou uloženy odpady, které tam nemají co dělat. Věc je o to zajímavější, že kontrolu skládky inspekce nahlásila předem a firma Purum tedy věděla, že akce proběhne.

„Našli jsme tam například pneumatiky, sporáky, mikrovlnnou troubu i videorekordér. To jsou odpady, které podléhají povinnosti zpětného odběru a na skládku nepatří,“ vysvětlila ředitelka oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová.

Firma odevzdala nepravdivé hlášení

Inspektoři dále zjistili, že stavební a demoliční odpady ukládané na skládku nebyly řádně evidovány a firma odevzdala nepravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady. Provozovatel také nezajistil svah protierozní sítí, která by zabránila tomu, aby se odpad dostával při větrném počasí do okolí. Odpady provozovatel ani nepřekrýval, což je v rozporu s provozním řádem skládky.

„Navíc jsme zjistili, že na skládce je uloženo téměř šest tisíc tun dalšího nepovoleného materiálu, jako směsi cihel, stavební odpady, různé sutě a podobně. Pokuta je proto tak vysoká, protože jsme zohlednili velké množství neoprávněně přijímaného odpadu a také to, že takto provozovaná skládka může kontaminovat spodní vody a okolní půdu,“ dodala Kolářová.

 Purum se proti pokutě odvolal, Ministerstvo životního prostředí ale jeji výši potvrdilo. Další odvolání už není možné.

Vyjádření firmy se nepodařilo získat, mobilní telefony vedení společnosti nezvedá, na maily nereaguje. 

Kromě skládky v Osečné provozuje Purum v Libereckém kraji i skládku v Chotyni, úpravnu nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře a sanační firmu v Rynolticích.

Milionová pokuta není jediná

Pokuta za špatné provozování skládky v Osečné přitom není jediná, kterou musel Purum v minulosti zaplatit. V roce 2014 mu inspekce nařídila uhradit tři miliony za vypouštění nepovolených látek do veřejné splaškové kanalizace v Praze. Další pokuta za vypuštění pěti tisíc tun odpadního bahna do městské kanalizace v Praze dosahovala výše pěti milionů korun.

Půl milionu musel Purum zaplatit i za špatné provozování skládky ve Staré Boleslavi a sto deset tisíc korun za neoprávněné nakládání s odpady v Kutné Hoře. Sedm set tisíc korun zase stálo Purum způsobení ekologické havárie v areálu ČSAD Turnov v roce 2005.