Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vesmírný vláček baví lidi, astronomové jsou na Muskovy satelity naštvaní

  12:08
Řetězce světel na noční obloze vzbuzují zvědavost lidí, mnozí jej pokládají za UFO. Jde o satelity pro rychlý internet. Odražené světlo z družic ale brání pozorování vesmíru.

„Vláček“ satelitů Starlink těsně po vypuštění 23. dubna. Starlink je projekt Elona Muska, zakladatele společnosti SpaceX. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Málokdy jsou oči laiků upřeny k obloze tak jako v těchto týdnech. Mají to na svědomí satelity Starlink, jejichž řetězce jsou na nočním nebi viditelné pouhým okem. Každý večer je lze pozorovat odkudkoliv, pokud je bezmračná noc. Lidé je však mnohdy mylně pokládají za UFO, o čemž svědčí četné dotazy na sociálních sítích.

„Dříve to byly družice Iridium, dnes to vypadá, že je nahradí právě Starlinky. Lidé, kteří je neznají, se ptají, co to je za skupiny teček v řadách za sebou a někteří se toho i bojí, ale jde opravdu jen o telekomunikační družice megakonstelace Starlink Elona Muska,“ vysvětluje Martin Gembec z České astronomické společnosti, astrofotograf a manažer planetária v liberecké iQlandii. 

Starlink je projekt Elona Muska, zakladatele společnosti SpaceX. Cílem je pokrýt celý svět vysokorychlostním satelitním internetem. Musk chce postupně na oběžnou dráhu dopravit neuvěřitelných 12 tisíc satelitů Starlink. Zatím jich zde krouží 420 a po vypuštění jsou umístěny na nízké oběžné dráze kolem 340 kilometrů, tudíž jsou dobře viditelné. Některé časem vystoupají do výšky 550 kilometrů a budou na pozorování z města slabé.

Pozorovat satelity lze i bez dalekohledu

Nejviditelnější jsou vždy po svém vypuštění na orbitu, kdy vytvářejí takzvaný „vláček“, neboli řetězec světel putující po noční obloze. I později, kdy se od sebe družice více vzdálí, je možné je pozorovat jako jasné tečky letící v řadě za sebou. Další sérii 60 satelitů má SpaceX v plánu vypustit do konce května.

Pozorování satelitů Starlink je během bezmračných nocí oblíbenou kratochvílí lidí, nepotřebují k tomu totiž žádné dalekohledy. „Taky jsme na ty divný pravidelně za sebou letící svítící hvězdičky koukali. Ve větvích lípy se rozsvěcely a nad barákem mizely ve tmě. Napočítal jsme jich 36, pak nás to už nebavilo,“ podělila se o svůj zážitek Radka Vaňková z Turnovska.

To, co laici s nadšením vítají, ale dělá vrásky na čele odborníkům. Astronomům totiž kazí pozorování a fotografování vesmíru. Aby zachytili vzdálenější tělesa, potřebují shromáždit co nejvíce světla a fotit na dlouhý čas. Pak jim ale prolétající svítící družice naruší expozici.

„Citlivé čipy kamer hvězdáren, ale i běžných fotoaparátů je snadno zachytí a bez speciálního postupu úpravy snímku se jejich stop nelze zbavit. Navíc pro citlivé kamery jsou tak jasné, že se jich nezbavíme zcela a mohou zakrýt důležitý astronomický jev, který byl v plánu snímat. Mně se to stalo při snímání komety ráno 28. dubna a dost jsem se s tím natrápil. U nás amatérů to ale řeší provedení náročných výpočtů. Bohužel to stojí čas a výpočetní výkon a tím i elektřinu,“ svěřuje se astronom Martin Gembec.

„Vyšla i studie, že širokoúhlý dalekohled LSST Evropské jižní observatoře bude narušen přelety družic Starlink až z jedné třetiny jeho pozorovacího času. V tom vidím utopení neskutečného množství peněz, které byly nejen na tento dalekohled vynaloženy. Samozřejmě to nedělá radost ani těm, kdo pořizují krajinářskou astrofotografii. Ti se stop družic budou zbavovat těžko. Dnes je na obloze samozřejmě i hodně jiných družic, ale doposud nepředstavovaly zásadní problém, řada z nich není tak jasná a pohybují se často na vyšších drahách,“ doplnil Martin Gembec.

Musk přislíbil nápravu

Elon Musk požadavky astronomů vyslyšel a přislíbil, že sníží odrazivost družic. Jednu opatřil speciálním nátěrem, a tak její jasnost trochu klesla. Nyní se uvažuje o protislunečních clonách. Musk dále ohlásil, že se pokusí je nenatáčet k pozorovateli solárními panely, které způsobují v největší míře jejich vysoký jas. Nejsou však zatím k dispozici data, zda to pomohlo.

Družice Starlink mají zajistit vysokorychlostní internet na celém světě. Muskovy příjmy z poskytování internetového připojení přes Starlink by se prý mohly pohybovat kolem 30 miliard dolarů ročně. Excentrický podnikatel a vizionář by si rád ukrojil 3 až 5 procent z celosvětových příjmů v oboru telekomunikací, které dosahují přibližně jednoho bilionu dolarů.

Ve srovnání s klasickou sítí má satelitní internet výhodu v tom, že světlo putuje optickým kabelem pomaleji než volným prostorem (navíc data musejí po cestě projít mnoha mezibody, které ve výsledku nepředstavují fyzicky nejkratší trasu), což by v případě Starlinku mělo umožnit rychlejší odezvu při komunikaci na velké vzdálenosti.

  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

11. dubna 2024  9:08,  aktualizováno  16:33

Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Plýtvání, chudoba i energie. Výstava ukazuje problémy dnešního světa

18. dubna 2024  18:11

Udržitelná budoucnost nejen pro naše děti. Toto téma rezonuje západní částí světa a nyní by mohlo...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Bývalý hotel využijí lidé s postižením, Semily musí brutalistní stavbu opravit

18. dubna 2024  10:12

Příští dva roky poslouží bývalý hotel Centrum v Semilech lidem s postižením. Služby sociální péče a...

Z tramvaje do „tramvaje“. Lanovka na Ještěd může být delší a jen s jednou kabinou

17. dubna 2024  15:52

Jedna kabina zavěšená na dvou lanech s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...