Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak masivní otravu nepamatuji, říká šéf ARO ke kauze pacientů z Frýdlantu

  6:18
Na konci listopadu museli lékaři z liberecké nemocnice přijmout najednou osm pacientů z frýdlantské nemocnice. Všichni byli po operaci a jejich zdravotní stav se náhle zhoršil. Diagnóza otrava krve. Podle primáře anesteziologickoresuscitačního oddělení (ARO) Dušana Mormana to bylo pro tým lékařů velmi náročné.

Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení liberecké nemocnice Dušan Morman říká, že příjem několika pacientů s otravou krve najednou znamenalo pro jeho oddělení velkou zátěž. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Abychom měli v krátké době vícero příjmů, to nebývá standardní. Děje se to jedině v případě nějakých polytraumat v rámci nehod, a ani to není úplně běžné. A pro nemocnici, která je kapacitně vytížená minimálně na sto procent, je to velká zátěž,“ říká primář. 

Do nemocnice vám přivezli osm pacientů. Jednu pacientku jste nakonec přeložili na ARO v Jablonci nad Nisou. Následující den jste přijali dalšího člověka se stejnými příznaky. Jak jsou na tom pacienti dnes? 
Na našem oddělení už zůstává pouze jedna pacientka, jejíž stav se bohužel příliš nelepší. Ostatní už byli propuštěni do domácího léčení, pacientku z Jablonce přeložili do Hradce Králové. 

Budou mít trvalé následky? 
Nemyslím si. Bohužel u té poslední pacientky se k tomu zatím nemůžeme vyjádřit.

Zažil jste někdy předtím podobný případ takovéto hromadné otravy krve? 
Ne, nepamatuji se, u nás určitě ne.

Jak moc ovlivnil příjem tolika pacientů v jeden den chod oddělení? 
Bylo to náročné. Přišlo to navíc v době ústavní pohotovostní služby, kdy je tady méně lékařů, takže sloužící lékařka se mnou celou dobu komunikovala, zda budeme muset tým posílit. Ovšem vzhledem k tomu, že tu máme více anesteziologů a ani operační sály nebyly v té době právě vytížené, tak se to dalo zvládnout. Druhou věcí jsou samozřejmě lůžka. Během krátké doby jich spoustu obsadíte, takže je nutné najít nějaká záložní, což v konečném důsledku znamenalo odložení elektivních (plánovaných, pozn. red.) operací. Je to něco, co pro tu nemocnici, která je kapacitně vytížená minimálně na sto procent, je velká zátěž.

Kolik pacientů jste museli v nemocnici ošetřit? 
Nakonec devět, ten jeden přišel dodatečně další den a neskončil na intenzivním lůžku, poléčil se tak trochu sám a byl přeložen na infekční oddělení. A u jedné pacientky už jsme v té první vlně požádali ARO v Jablonci, zda by se o ni nepostarali. Všichni k nám byli přeloženi přímo z frýdlantské nemocnice. Prakticky u nich ráno proběhla operace a večer už jim nebylo dobře, proto je poslali k nám. Bohužel na urgentní příjem, nikoli na intenzivní lůžka, což je po dohodě se specialisty běžná praxe v případě, že je pacient už hospitalizován. To nám tu situaci také malinko ztížilo. Některé pacienty jsme tak překládali v rámci nemocnice na jiná oddělení. Na ARO skončili čtyři, dva na chirurgii, a jeden na jednotce intenzivní péče.

Nehrozilo, že budete muset aktivovat traumaplán? 
Zatím jsme to vždy bez tohoto kroku zvládli. Skoro každý rok cvičíme aktivaci naostro, máme tu figuranty a vychytáváme veškeré nedostatky.I tak však naším zbožným přáním je, abychom ho nikdy aktivovat nemuseli.

Věděli jste hned od začátku, že se jedná o otravu krve? 
Rozklíčovali jsme to prakticky během několika hodin. Měli jsme nějaké hypotézy, je otázka, jak to klinicky vypadá, co říkají laboratorní výsledky. A tady z toho bylo jasné, že jde o akutní infekci. Jestliže se takový stav vyskytne u vícero lidí v krátkém úseku, hledáme, co je pro ně společné. V tomto případě to byl operační výkon, operační výkon v celkové anestezii a operační výkon skopickými technikami, například laparoskopií. Pak hledáme původ infekce v těchto třech sférách, na straně anestezie, operativy a techniky zákroku. Z toho průběhu bylo evidentní, že se infekce musela do těla dostat krevní cestou, jako nejpravděpodobnější možnost se tedy jevily léky, které se podávají do žíly a na prvním místě je propofol (používá se k vyvolání a udržování celkové anestezie, pozn. red.), který musel být kontaminován.

Jak probíhala léčba? 
Nasadili jsme širokospektrální antibiotika. Nicméně to, co proběhlo a i ten způsob, kudy a jak infekce vznikala, tak to spustí kaskádu, která postihuje vícečetné orgánové systémy a vy se tak potýkáte už s problémy jejich poškození, nikoli s tou bakterií. Ta během několika hodin už v těle přestala existovat. Jenže ty problémy, které způsobila, trvaly několik dní a bohužel u jedné pacientky už i týdnů. Vliv na to má samozřejmě více faktorů - věk, zdravotní stav i jaká byla dávka anestezie.

Není možné, aby byla špatná samotná dávka propofolu už z výroby? 
Ne, to je vyloučené. To by byl velký problém pro všechny nemocnice v zemi. Existuje nařízení, které říká, co se s lékem nesmí dělat. A je otázka, zda se vše dodržuje tak, jak má. Tady šlo o znečištění během manipulace s anestetikem.

Jak se vlastně otrava projevuje, mohou pacienti upadnout i do bezvědomí? 
Primárně ne, to může nastat až poději, ale není to standardní součást septického stavu. V okamžiku, kdy vám proniknou bakterie do oběhu, tak pokud se tam dostane masivní dávka najednou, spustí se bouřlivá zánětlivá reakce. Tělo aktivuje veškeré obranné složky, aby je zpacifikovalo. Ale ty mechanismy jsou nesmírně složité. Tato bouřlivá obranná reakce vede k poruše srážlivosti krve, kdy se začne i v těch nejjemnějších cévách srážet krev, tím pádem začne být funkce orgánů porušená. To má pak za následek například poruchu funkce ledvin, jater, což jsme viděli na laboratorních výsledcích. Pak se snažíme tu obrannou reakci dostat pod kontrolu a minimalizovat následky, které způsobila.

A mají pacienti i nějaké viditelné příznaky? 
Ano, mají třesavku, zimnici, pak jim naopak teplota stoupne a oni se opotí. Přijít může také zvracení a průjmy, ty bývají u sepse velmi časté. Pokud se sepsí přijde pacient z terénu, kdy má třeba zánět ledvin, tak ty bakterie do jeho krevního oběhu pronikají postupně a nástup průvodních komplikací je tak mírnější. Kdežto, když k vám přivezou během několika málo hodin tolik lidí se sepsí, je jasné, že s tím do nemocnice nepřišli, že si ji nepřinesli zvenčí.

A pokud by taková situace přišla třeba před třiceti lety, myslíte, že byste důvody otravy odhalili stejně rychle, jako nyní? 
Tak před třiceti lety ještě propofol nebyl, a pokud ano, tak určitě ne dostupný. Ale ty diagnostické možnosti zase o tolik menší nebyly, možná bychom měli méně laboratorních znaků. Ale stejně bychom léčili antibioticky, takže bychom si s tím poradili podobně.

Operační sály ve frýdlantské nemocnici jsou stále zavřené. Pociťujete, že k vám jezdí nyní více pacientů z tamního regionu? 
Frýdlantská nemocnice se zaměřovala jen na určitou operativu a stahovala si tak i pacienty z širokého okolí. Ti teď musejí jinam, možná skončí i tady, nicméně nejde o žádné akutní stavy. Ale protože tam byla zrušena interna, přibyla nám kvůli tomu už dříve spousta pacientů. A na rozdíl od malých nemocnic, které je mohou poslat na vyšší pracoviště, my nemáme kam.

  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Zásah NCOZ v Liberci. Policisté vyšetřují politiky i společnost Syner

9. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  17:04

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v Liberci v historické...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze

11. dubna 2024  9:08,  aktualizováno  16:33

Soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Požár bytu v Železném Brodě napáchal škodu za 10 milionů, příčinu policie vyšetřuje

16. dubna 2024  16:52

Úmyslné založení vyloučili kriminalisté jako možnou příčinu vzniku pondělního požáru bytu v...

Za pokus o vývoz dílů využitelných pro jaderné zbraně uložil soud podmínku

16. dubna 2024  13:15

Krajský soud v Brně dnes v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný...

Nádraží v Chrastavě a Hrádku vyhlížejí modernizaci, cestující čeká výluka

16. dubna 2024  10:09

Dlouho očekávaná rekonstrukce železničních stanic Chrastava a Hrádek nad Nisou na Liberecku začíná...

Dvě stě startů za Liberec. Obránce Mikula nahání klubové legendy

16. dubna 2024  7:51

Na sobotní zápas v Českých Budějovicích, kde jeho tým prohrál 2:3 a zkomplikoval si boj o elitní...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...