ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V domovech důchodců přibudou stovky míst, dočkají se i autisté

  • 1
Rozšířit kapacitu domovů pro seniory o pět set lůžek plánuje během následujících tří let Liberecký kraj. Právě nedostatek pobytových míst je jedním z největších problémů, se kterými se sociální služby v regionu potýkají.

„Populace navíc stárne, takže problém bude stále narůstat. Musíme být na to připraveni. Chceme docílit toho, aby se na místo v domově pro seniory nečekalo dvanáct měsíců jako teď, ale třeba jen čtyři,“ okomentoval náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Aktuálně je v kraji v domovech seniorů 954 lůžek včetně soukromých zařízení. Domovy se zvláštním režimem, tedy pro klienty s alzheimerem či jiným zdravotním postižením, pak disponují 673 lůžky.

„Úplně nám třeba chybí pobytové zařízení pro dospělé osoby s poruchou autistického spektra. Teď se připravuje stacionář v Turnově a v Lomnici nad Popelkou v bývalé škole ve Rváčově, ale nestačí to. Také potřebujeme rozvíjet víc služeb pro lidi s chronickým duševním onemocněním,“ řekl Svoboda.

Momentálně kraj připravuje přístavbu v domově důchodců ve Velkých Hamrech o 42 standardních lůžek a o tři krizová. Navýšení kapacity umožní Velkým Hamrům přijmout další seniory s lehkým chronickým duševním onemocněním a také s různými druhy demence. Dokončení se plánuje na rok 2022.

„Dále chystáme výstavbu nového objektu s rozšířením sociálních služeb, a to ve Vratislavicích nad Nisou. Tam už domov pro seniory funguje. Na louce za ním ale vyrostou další čtyři domy. Tři pro lidi s poruchou autistického spektra a jeden bude sloužit jako denní centrum. Také počítáme s tím, že se na domov pro seniory přemění bývalá léčebna dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí,“ dodal Svoboda. Podle něj je potřeba zlepšit situaci s nedostatkem míst také na Semilsku a Lomnicku.