Doga, která napadla ženu na Liberecku.

Doga, která napadla ženu na Liberecku. | foto: Policie ČR

Doga ženě potrhala ruku a prokousla nohu, majitel psa k soudu nepůjde

  • 276
Státní zástupce zastavil stíhání majitele tibetské dogy, která před rokem pokousala ženu v Křižanech na Liberecku. Pes vážící přes 50 kilogramů jí potrhal ruku a prokousl nohu. Zvíře údajně povalilo kovovou branku, podle státního zástupce to ale jeho majitel nemohl předpokládat.

Incident se odehrál loni v březnu. „Devětatřicetiletá žena tu venčila svého chrta. Když míjela pozemek rodinného domku, na kterém majitel chová dva psy plemene tibetská doga, jeden z nich se rozeběhl proti ní a na veřejné cestě ji napadl,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Pes se nejprve zakousl ženě do lýtka. „Ta vlivem ostré bolesti upadla a obrovský pes se do ní pustil na zemi. Choval se k ní jako ke své kořisti a kousal ji po celém těle. Kromě toho útočil i na její krk a hlavu. Tu si žena kryla rukama, proto má vážně poraněnou levou ruku, kterou si chránila obličej,“ zmínila mluvčí.

Majitel se svého psa snažil dostat pod kontrolu, ale z pohledu napadené ženy se mu to dlouho nedařilo.

Jak informovala CNN Prima NEWS , napadená žena musela kvůli zraněním podstoupit operaci a strávila tři týdny v pracovní neschopnosti. Policie případ řešila jako ublížení na zdraví z nedbalosti, majitel psa ale nakonec k soudu nepůjde.

„Aby mohl být kdokoliv odpovědný za nedbalostní trestný čin, je třeba, aby to zavinění na jeho straně bylo prokázáno orgány činnými v trestným řízení. Vyžaduje se, aby dotyčný věděl, k čemu mohlo dojít, nebo to sice nevěděl, ale měl vědět,“ vysvětlil televizi právník David Pytela, podle kterého státní zástupce nepochybil.