Běžecký areál Vesec

Běžecký areál Vesec | foto: www.eyowf2011.cz

Do Liberce se poprvé od zadluženého mistrovství vrátí lyžařské špičky

  • 3
Svaz lyžařů se v Liberci pokusí napravit reputaci pokaženou předloňským mistrovstvím světa, které skončilo stomilionovými dluhy. V areálu ve Vesci, který kvůli lyžařskému šampionátu před dvěma roky vznikl, o víkendu pořádají závod Světového poháru v běžeckém lyžování.

"Uděláme maximum pro to, abychom vrátili organizaci přívětivou tvář," řekl generální sekretář Svazu lyžařů Petr Graclík. Svaz lyžařů byl jedním ze spolupořadatelů předloňského mistrovství, jehož věřitelé dodnes marně čekají na peníze za práci, kterou pro organizátory odvedli.

skisprint liberec

Co: závod Světového poháru, běžky, sprint

Kde: Areál Vesec, Liberec

Kdy: 15. ledna 11.45 hod. start kvalifikace, 14 hod start finále, 16. ledna team sprint - 11.15 hod. start kvalifikace, 14 hod. start finále.

Cena: 150 Kč / den, 250 Kč / oba dny

Po sportovní stránce však mistrovství dopadlo dobře, a tak když se představitelé mezinárodní lyžařské federace FIS rozhodovali, jestli se Světový pohár pojede v Liberci, nebo v centru Milána, liberecký areál Vesec při hlasování zvítězil jednoznačným poměrem hlasů 15:1.

"Tratě ve Vesci mají vynikající profil. Hodně připomínají ty, na nichž se pojede v únoru v Oslu," srovnává podmínky libereckého areálu s tratěmi letošního mistrovstvím světa v Norsku šéf běžecké sekce FIS Jürg Capol.

Od kritizovaného mistrovství se špičkoví závodníci do Vesce vrátí poprvé. "Takovou běžkařskou elitu lidé nikde jinde v Čechách neuvidí. Posílili jsme i autobusové linky do Vesce a zdarma bude svážet fanoušky do areálu i shuttle bus," říká ředitel organizačního výboru Ota Linhart.

Teplo nevadí, hlavně nesmí pršet, říká organizátor

Většina závodníků začne najíždět už dnes a zítra. Z českých běžkařů přijede například Martin Koukal, Dušan Kožíšek či Aleš Razým.

Naopak Lukáš Bauer do Vesce nepřijede, protože sprint nepatří mezi jeho silné disciplíny. Nejistá je zatím také účast Martina Jakše, který je unavený z Tour de Ski.

I když areál ve Vesci zasáhla obleva, trať je podle Oty Linharta v dobrém stavu. "Snažili jsme se neponechat nic náhodě a nastříkali jsme na tratě technický sníh," řekl.

Obavu nemá ani z teplot kolem osmi stupňů, které na víkend hlásí meteorologové. "Tratím může nejvíc uškodit déšť, teplé počasí by měl technický sníh přečkat bez úhony," poznamenal Linhart.

Trať si budou moci vyzkoušet i neprofesionálové při amatérském závodu. Organizátoři připravili také soutěž pro děti, při níž si budou moci vyzkoušet, jaké to je být profesionálním sportovním fotografem.

Závodníci najdou ubytování v Grandhotelu Zlatý lev a v hotelu Babylon. Zatím si pokoje zarezervovalo šestnáct týmů, počet ale ještě není konečný.

Rozpočet akce nepřesáhne deset milionů korun.