MS lyžování Liberec 2009

MS lyžování Liberec 2009 | foto: Michal Sváček, MAFRA

Dluží nám a nemají se k placení, píší do světa věřitelé libereckého šampionátu

  • 11
Věřitelé předloňského lyžařského mistrovství světa v Liberci splnili pohrůžku, že vykřičí do světa, jak se nikdo nehlásí ke splacení dluhů, které po šampionátu zbyly. O svých potížích napsali novinářům sedmi zemí.

"Nejde nám o to, abychom způsobili českému státu nějakou ostudu. Spíše chceme, aby informace o mistrovství byly objektivní," říká zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček.

Dluhy po mistrovství

Dluhy po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se nyní pohybují okolo 111 milionů korun.

Pořadatelé neuhradili svým obchodním partnerům více než 81 milionů, dalších asi 30 milionů jsou smluvní pokuty za opožděné platby a úroky z prodlení.

Více čtěte zde.

To, co zahraniční novináři o šampionátu ví, se podle něj naprosto liší od reality.

"Proto chceme, aby věděli, jaké tady zbyly dluhy a jak se k tomu vláda i organizátoři postavili. Že už více než dva roky čekáme marně na peníze," říká zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček.

O svých problémech informovali novináře v Norsku, Finsku, Švédsku, Rakousku, Švýcarsku, Německu i ve Francii, tedy v zemích, které jsou na lyžování zaměřené. Vyjádření věřitelů dostane i vedení Mezinárodní lyžařské federace ve Švýcarsku.

"Část dopisů už jsme odeslali, část odchází teď. Adresovány jsou přímo do redakcí vybraných deníků," poznamenal Hlaváček.

Podle něj je situace vážná a lyžařský svaz by už neměl kandidovat na žádné Světové poháry, když není schopen nést jakoukoli zodpovědnost za mistrovství.

Věřitelé zakládají sdružení, které podá žalobu

Věřitelé chtějí podat na svaz i na město Liberec žalobu. Aby snížili soudní výlohy i náklady na právníky, rozhodli se, že založí občanské sdružení Právní věřitelé MS 2009. Žalobu pak podají hromadně. Tento týden by měli sdružení zaregistrovat.

"Každý den se přihlašují další a další věřitelé. Jsem přesvědčený o tom, že nakonec budeme zastupovat většinu, tak kolem šedesáti věřitelů. Je možné, že mezi nimi budou i ti z veřejného sektoru, jako například Technická univerzita či hydrometeorologický ústav," doplnil Hlaváček.

Technická univerzita o nově vznikajícím sdružení ví. Zda se k věřitelům přidá, ale vedení zvažuje. "Musíme se poradit ještě s právníkem," uvedla mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková.

Podobně na tom jsou i v Českém hydrometeorologickém ústavu. "Ale myslím, že spíše této možnosti nevyužijeme. Nemáme žádný důvod pro žaloby, jednu už jsme podali, a to na organizátory, a soud jsme vyhráli," zmínil Radim Tolasz, zástupce ředitele hydrometeorologického ústavu.

Neumannová: Kdyby svaz zaplatil, nikdo by nelyžoval

Po mistrovství, které proběhlo v únoru 2009 v Liberci, zbyl stomilionový dluh. A ani prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová nemá jasno v tom, kdo by měl peníze věřitelům vyplatit.

"Nelze ukázat jednoznačně na Svaz lyžařů nebo na město Liberec. Je mi líto, že se nevyužila šance, kdy se na splacení chtěla částečně podílet vláda," uvedla Neumannová.

Svaz lyžařů může podle ní jen těžko cokoli dělat. "Paralyzovalo by ho to v jeho činnosti a tou je připravovat lyžaře. Pokud by měl platit dluh, pak by v této republice hodně dlouho nikdo nelyžoval," dodala.