Diamo zahájilo závěrečnou fázi očisty území zamořeného chemickou těžbou uranu.

Diamo zahájilo závěrečnou fázi očisty území zamořeného chemickou těžbou uranu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Diamo staví stanici, která vyčistí miliony tun půdy zničené kyselinou

  • 0
Státní podnik Diamo dnes zahájil ve Stráži pod Ralskem závěrečnou fázi očisty území, na němž třicet let necitlivě těžil chemickou cestou uran. Slavnostním poklepáním na základní kámen začala stavba dekontaminační stanice, která má vyčistit miliony tun zeminy zamořené kyselinou.

"Za třicet let chemické těžby byly do podzemí natlačeny čtyři miliony tun kyseliny sírové a dnes zůstává přibližně ve dvě stě metrové hloubce pět milionu tun kontaminantů, což jsou těžké kovy a zbytky vylouhovaných látek ohrožující pitnou vodu v severočeské křídě," říká náměstek Ludvík Kašpar, který má v odštěpném závodě TÚU na starosti výrobu a ekologii.

TĚŽBA V DIAMU

Chemickou těžbu zahájilo Diamo v roce 1975. Během 30 lety na území 27 kilometrů čtverečních vyvrtalo 15 tisíc vrtů a otrávilo 370 milionů metrů kubických podzemních vod.

Znečistěná voda silně ohrožuje rozsáhlou zásobárnu pitné vody.

Se sanací začala vláda již v roce 1996, kdy Diamo začalo likvidovat kyselé roztoky. Tím se podařilo zabránit šíření kyseliny mimo dosah sítě vrtů.

Cílem zavedení nejnovější technologie je vyvézt z podzemí podstatnou většinu těchto látek tak, aby byla zajištěna ochrana zdrojů pitné vody.

Při slavnostním zahájení stavby, na kterou stát uvolnil obrovskou sumu 1,75 miliard korun, prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, že pro současnou vládu je odstraňování starých ekologických zátěží prioritou číslo jedna.

Firmy chtějí stavbu urychlit

Za čtyřlístek firem (Metrostav, OHL ŽS, Geosan Group a Syner) , které budou obří státní zakázku stavět, slíbil zástupce Syneru Robert Špot zkrácení stavby stanice.

Firmy se dohodly, že se stavbu plánovanou do konce roku 2013 pokusí urychlit o jeden a půl roku, tedy, že ji odevzdají v červnu 2012.

Likvidace kontaminovaných roztoků z podzemí bude na tomto území trvat přibližně do roku 2035.