Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tábory se plní. Děti přijdou o návštěvy rodičů, omezí koupání i památky

  11:24
Termíny pobytových i příměstských táborů v Libereckém kraji jsou téměř plné, přestože přesné podmínky, za jakých budou probíhat, zatím neznají rodiče ani pořadatelé. Měsíc a půl před odjezdem dětí na tábor se však organizátorům vrací optimismus.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„V únoru, kdy se vypisovaly letní termíny, to bylo složitější,“ říká Tomáš Zakouřil, ředitel volnočasového střediska Žlutá ponorka Turnov. Nyní se ukazuje, že zájem rodičů z Libereckého kraje je minimálně stejný jako v předchozích letech. Někde se dokonce bude navyšovat počet turnusů i kapacita.

Podobná situace nastala už loni. Organizace tenkrát bojovaly s covidovou nejistotou poprvé. Dnes už tuší, do čeho jdou. Jsou flexibilní, protože nařízení mohou ze dne na den ovlivnit program, způsob stravování, ubytování i celkový chod tábora.

Přesné podmínky pro pobyt dětí pravděpodobně nebudou znát až do poslední chvíle. Shodují se však na tom, že tábory aktivně připravují. Chtějí zajistit dětem program na léto, a rodiče jsou za to rádi.

Organizátoři sbírají přihlášky, připravují se na omezení počtu dětí ve skupinách nebo při přepravě. Dopředu ruší návštěvy rodičů, zamýšlí se nad případným testováním.

„Děti budou moci jet, fungovat a vidět se s kamarády. A to ostatní je podružné. Potřebují kompenzovat sociální deficit, který nachytaly přes zimu,“ řekl Zakouřil.

Testování je zatím velkou neznámou. Některé tábory si testy mohou samy nakoupit, jiné nemají peníze, zároveň ale nechtějí zvyšovat ceny. Pro pořadatele by bylo testování dětí na pobytových táborech organizačně náročné. Ale na definitivní rozhodnutí ministerstva zatím čekají.

„Museli bychom testovat spoustu dětí pravidelně týden co týden. Nemáme na to prostory, ani kapacitu,“ řekl Pavel Dostál, ředitel střediska Vikýř v Jablonci nad Nisou.

Podle Marty Kultové z libereckého Větrníku budou odběrová místa před začátkem táborů v obležení rodičů s dětmi. „Na poslední chvíli budou muset někam na testy a kapacita odběrových míst by nemusela stačit. K nám do DDM platí testy ze škol 72 hodin,“ upřesnila. 

Podle zatím posledního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se však budou testy hradit ze zdravotního ­pojištění, a to nejen pro letní tábory, ale třeba i pro školy v přírodě.

Omezování kapacity se nechystá

Omezování kapacity na jednotlivých táborech zatím nikdo nechystá. Všichni spoléhají na zkušenosti z loňska, kdy se do nařízených počtů vešli, a doufají, že by letos mohla být opatření benevolentnější. 

„Dříve jsme měli naplněnost příměstských táborů 60–70 procent až do posledních dnů. Teď už jsou plné z 95 procent. Zdá se, že to rodiče řeší s předstihem. Chtějí, aby děti na tábor jely, aby měli jistotu, kde o prázdninách budou,“ popsal Zakouřil. 

Ostatní pořadatelé mají podobnou zkušenost, potvrzují větší nebo stejný zájem o tábory ve srovnání s lety před pandemií. Ve Vikýři mají plno ze 70 procent, ale i tak považují čísla za velmi dobrá. Rodiče letos vyčkávali na rozvolnění ve školách a děti přihlašovali pozvolněji.

„Báli jsme se, jestli se rodiče nebudou bát. Ale když zjistili, že za neproběhlé kroužky vracíme poměrnou část, tak se nebáli přihlásit děti ani na tábory,“ řekla ředitelka Větrníku. 

Ubude návštěv koupališť a památek

Storno podmínky i letos zůstávají obdobné, výjimkou je zrušení tábora ze strany organizátora. To se rodičům většinou vrátí vše. Shovívavost panuje i v případě předčasného ukončení pobytu – rodiče se dočkají vrácení poměrné částky za nevyužitý program, vše záleží na domluvě.

„Dcera jede se stejnou organizací na tábor počtvrté, šíleně se těší, všichni se tam znají. V žádném případě se o ni v souvislosti s covidem nebojím. Myslím si, že tábor je pro děti mnohem větší přínos než hrozba. Přihlásila jsem ji hned, jak to šlo,“ řekla Markéta T. z Liberce, matka desetileté dívky.

Podle Lukáše Malého z krajské rady Junáka je možné, že se bude muset omezovat stýkání mezi tábory a výlety do „civilizace“. Jinak by mladé skauty opatření zásadněji ovlivnit neměla, tábořiště bývají izolovaná i za normálních okolností. Minimalizují se však návštěvy koupališť, památek a sportovních areálů.

„Některé tábory navštěvují horolezecké stěny, trampolíny a jiná sportoviště. Sice pořád doufáme, ale zatím jsme nic nesjednávali. Na to nemáme odvahu,“ uvedla ředitelka Větrníku.

Letní tábory jsou dalším krokem k normálu, který děti potřebují. Setkají se s kamarády, dlouhá hibernace před počítačovou obrazovkou skončí. Pobyt v přírodě mezi vrstevníky jim připomene, že existují i jiná témata než roušky, testování nebo distanční výuka. Tábory přežily první zatěžkávací zkoušku, letos je čeká další.

„Organizování táborů v dnešní době je tak trochu sázka do loterie,“ dodal Pavel Dostál z jabloneckého Vikýře.

Autor:
  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Turnovský Crytur zásobuje syntetickými krystaly také CERN, školí si i uklízečky

19. dubna 2024  10:56

Jedním ze světových lídrů na trhu laserové krystalové optiky nebo detektorů pro elektronovou...

Plýtvání, chudoba i energie. Výstava ukazuje problémy dnešního světa

18. dubna 2024  18:11

Udržitelná budoucnost nejen pro naše děti. Toto téma rezonuje západní částí světa a nyní by mohlo...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...