Dálniční most ve Svijanech.

Dálniční most ve Svijanech. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Auta ve Svijanech duní lidem za okny, od hluku jim ale nikdo nepomůže

  • 2
Dálniční most ve Svijanech působí místním obyvatelům výrazné nepříjemnosti. Nejsou na něm totiž pořádné protihlukové stěny, které by ulevily okolním domům. Dálnici oddělují od domů jen plastové zábrany. Větší ale Ředitelství silnic a dálnic nemůže kvůli velkému zatížení na most dát, stále není zkolaudovaný.

"Před několika lety je sem dali, podle mě si tím šedesát centimetrů vysokým nesmyslem jen někdo namastil kapsu. Ta zábrana nemá žádnou funkci. Vůbec neodhlučňuje, práší se vesele dál, v zimě odlétává sníh a voda. Je to tu děsný," posteskl si obyvatel obce Josef Valtr.

Od dálničního mostu bydlí doslova jen coby kamenem dohodil. To, že se musí denně dívat na červený nefunkční "nesmysl" na mostě, je už jen bonus. "Jsme v Českém ráji, nechápu, jak může někdo povolit takový červený a navíc zbytečný pás. Hlava mi to nebere," doplnil Valtr.

V obci žije osmým rokem a hluk je podle něj stále větší. Největší rámus prý dělají nákladní auta, když duní přes dilatační spáry. "Člověk si na to pomalu zvykne, když ale přijede někdo na návštěvu, nechápe, jak je něco takového možné. Ta dálnice je soubor mlácení a hučení gum. Kdyby sem dali dvoumetrová skla, bylo by po problému," dodal.

Nešťastná je podle starosty obce Petra Lelka většina obyvatel, i když řada z nich už rezignovala. Jiří Hrabar bydlí v těsném sousedství mostu a na hluk si zvyká. "Zábrany jsou nízké a k ničemu. Podle mě by měly být ještě nahoře zahnuté, aby hluk nešel dál do vesnice. Hluk velmi slyší i lidi, co bydlí v úrovni mostu. Je to permanentní trápení. Když projede náklaďák, je to děs, je vyšší než ta zábrana. Nehledě k té červené barvě, je to strašný...," přiblížil Jiří Hrabar.

Most není na pořádné zábrany stavěný

Starosta se snažil prosadit novou protihlukovou stěnu, ale marně. Také podle něj je hluk stále horší. "Obec tím velmi trpí. Část je na svahu, hluk chytá naplno, padá na dvě třetiny obce. V roce 1987 ho z nějakých uspořených prostředků dodělali, zprovoznili ho a začalo se jezdit. Dnes už je to ale neúnosné," míní svijanský starosta Petr Lelek.

Most i obec se podle něj točí v začarovaném kruhu. Nemůže mít kvalitní protihlukové stěny, protože není zkolaudovaný. "Když jsme chtěli, aby se vyměnily zábrany, které se začaly rozpadat, daly se sice nové, ale jen takové lehké a provizorní - nikde jinde v republice nejsou - a hlavně nepomáhají. Ty, co by most potřeboval, tam nejsou, protože prý most nemá nosné prvky. Musel by se dodělat, aby odpovídal současným normám," upozornil starosta.

Nové protihlukové stěny s lepšími akustickými vlastnostmi, které by zabránily trápení lidí, jsou ale v nedohlednu. Byly by příliš těžké a potřebná přestavba mostu moc drahá.

"Tato konstrukce není na větší zatížení stavěná. V dohledné době není reálné, abychom most předělávali na novou protihlukovou stěnu. Byla by to podle mě otázka desítek milionů, které prostě nemáme. Tunel, který by si asi starosta představoval, by byl otázkou asi padesáti milionů. To nám nikdo nedá, tím spíš, že se jedná o starý most," řekl technik provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic Středočeského kraje Ladislav Veselý.

Podle něj spíš projde opravou povrch mostu. "Uvažujeme o tom, že bychom povrch přebalili protihlukovým kobercem. To by bylo reálné možná ještě letos," doplnil Veselý.

Kolem Svijan vede rychlostní silnice R10 z Prahy do Turnova

Kolem Svijan vede rychlostní silnice R10 z Prahy do Turnova