Rokytnice nad Jizerou. Stanice lanovky na Lysé hoře

Rokytnice nad Jizerou. Stanice lanovky na Lysé hoře | foto: Radek Holub/SNOW.CZ

Čtyřletá dívka spadla z lanovky v Rokytnici, vyklouzla matce z rukou

  • 403
Ze sedačky lanovky v lyžařském areálu Horní Domky v Rokytnici spadla čtyřletá dívka. Vrtulník ji převezl do nemocnice, kde se ukázalo, že jedenáctimetrový pád do namrzlého sněhu přežila ve zdraví. Po případných svědcích pátrá policie.

Čtyřletá dívka spolu se svými bratry ve věku šest a jedenáct let a matkou nasedli na sedačku lanovky ve čtvrtek 22. února mezi tři čtvrtě na jedenáct a jedenáctou hodinou.

„Dívenka však v době rozjezdu dráhy na sedačku pořádně nedosedla a nebyla v ní nijak zajištěná. Její matka ji proto přidržovala oběma rukama a volala na obsluhu, aby lanovku zastavila,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Do policejního protokolu žena uvedla, že ani po jejím volání lanovku nikdo nezastavil. Dcerka, která propadla panice, sebou házela a přitom matce pomalu vyklouzávala z rukou. Poblíž třináctého sloupu lanové dráhy ve výšce 11 metrů nad zemí ji už žena neudržela a dívenka spadla na umrzlý sníh.

„Okamžitě se k ní sjeli další lyžaři, kteří jí přivolali pomoc. Matka měla vedle sebe dvě další vystresované děti, a aby se ze sedačky nezřítily také, musela s nimi dojet až na vrchol,“ přiblížila Baláková. 

Vrtulník dívku transportoval do Hradce Králové

Mezitím už Horská služba kontaktovala zdravotnickou záchrannou službu, která na místo vyslala svůj vrtulník a ten dívku transportoval do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tam lékaři zjistili, že neutrpěla žádné zranění. „To se dá bez nadsázky považovat za zázrak,“ soudí mluvčí.

Policie nyní prosí o pomoc případné svědky, kteří viděli nasedat matku se třemi dětmi na sedačku lanové dráhy Horní Domky. „Veškeré informace vedoucí k objasnění všech okolností této závažné nehody na sjezdovce přijmeme na tísňové telefonní lince 158 nebo na kterékoliv naší služebně,“ dodává Baláková. 

Po nashromáždění potřebných podkladů policisté odevzdají informace Drážnímu úřadu, který rozhodne o tom, kdo a co porušil. Ten případné porušení může řešit jako přestupek proti zákonu o dráhách.