Za zrušení některých komisí, a zejména té protikorupční, bojuje hlavně Lenka

Za zrušení některých komisí, a zejména té protikorupční, bojuje hlavně Lenka Kadlecová z ČSSD. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

ČSSD chce zrušit Korytářovu komisi, je to prý zbytečné mrhání penězi

  • 4
Klub zastupitelů ČSSD v Libereckém kraji vyzývá ke zrušení protikorupční komise. Je podle nich k ničemu. Stejně jako další tři poradní komise, vytvořené pro novou krajskou vládu, tvrdí sociální demokraté v prohlášení. Podle nich se tak zbytečně mrhají krajské peníze.

"Komise se už schází přes půl roku a výsledek je mizivý," prohlásila šéfka zastupitelského klubu ČSSD Lenka Kadlecová. Vypočítala, že krajský rozpočet za tu dobu stály odměny pro členy komise 90 tisíc korun.

"Od samého počátku je činnost komise opředena tajemstvím. Nikdo vlastně neví, co konkrétně chce dělat. Od obecných řečí, které vydala Změna pro Liberec ve své tiskové zprávě při vzniku komise, se nic nezměnilo," tvrdí.

Kadlecová poukázala na to, že komise od dubna do července vypracovávala Etický kodex členů Zastupitelstva Libereckého kraje, který dostala rada kraje v říjnu. Ještě déle podle ní trvá komisi vypracování dokumentu nazvaného Protikorupční strategie.

"Vypracování dvou dokumentů mi přijde velmi málo a čas ukázal, že existence komise je zbytečný luxus, který stojí jen kraj peníze," tvrdí.

Korytář: Čas naší komise teprve přijde

Jan Korytář (Změna pro Liberecký kraj) ale komisi, již na kraji prosadil, a které předsedá, brání. Navrhovat zrušení komise po půl roce je podle něj nesmysl.

"Vnímám to tak, že tady je stupňující se politický tlak na to, aby komise zanikla. Je ale součástí koaliční dohody," doplnil.

Korytář soudí, že čas komise ještě přijde. "Připravili jsme připomínky k majetkovým přiznáním zastupitelů. Komise také připomínkovala novou směrnici o veřejných zakázkách a dospěli jsme k tomu, že je připravena špatně. Na dalším zasedání se budeme zabývat jejím vylepšením," vyjmenoval.

Sociálním demokratům však vadí i další nové komise, které podle nich zatěžují krajský rozpočet. Za předchozího vedení kraje využívala rada pouze komise dopravní, protidrogovou a komisi pro nakládání s nemovitým majetkem.

"Stačilo to. Je naprosto zbytečná existence dalších čtyř. Proč máme kulturní komisi, když máme zároveň výbor zastupitelstva, který se kulturou zabývá?" ptá se Kadlecová. Podle ní by měli některé činnosti dělat místo členů komise úředníci kraje.

Kraj ušetřil na odměnách

"Některé komise se sice scházejí třeba jednou za tři měsíce. Ještě bych ale počkal na jejich výstupy a pak se třeba bavme o jejich případném rušení," zmínil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj přesto ušetří už nyní. Zastupitelé na úterním jednání podpořili návrh Starostů pro Liberecký kraj, kterým se sníží odměny členů komisí a výborů. Zvýšení odměn si totiž zastupitelé na popud Jana Korytáře odhlasovali letos v únoru a kraj za ně platí o dva miliony korun více než v roce 2012.

Předseda výboru nebo komise, který je členem zastupitelstva, nyní měsíčně pobírá 6 600 korun, nově to bude 3 800 korun. Stejné peníze bude brát i předseda komise, co není v zastupitelstvu. Členové i nečlenové výboru či komise budou pobírat 1 900 korun.