ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hygiena posílá na covid testy návštěvníky dvou klubů v Jablonci

  • 19
Hygienici doporučují lidem, kteří 23. července navštívili kluby Střelnice a Malibu v Jablonci, aby se nechali otestovat na covid, mohli se nakazit. Testovat a sledovat svůj zdravotní stav by měli také účastníci závodů a doprovodného programu světové série ve foucrossu horských kol, která se v Jablonci uskutečnila od 15. do 17. července.

Informovala o tom dnes mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Za poslední týden evidují podle webu ministerstva zdravotnictví hygienici v Libereckém kraji 59 případů onemocnění covidem-19, z toho 24 případů na Liberecku, 23 na sousedním Jablonecku, a po šesti případech na Českolipsku a Semilsku. Nejméně příznivá je epidemiologická situace v okrese Jablonec nad Nisou, kde za posledních sedm dní přibylo bezmála 26 potvrzených případů nákazy na 100.000 obyvatel.

„Na začátku tohoto týdne se objevily jednotky případů ve dvou menších ohniscích v okrese Jablonec nad Nisou. Epidemiologickým šetřením v průběhu týdne bylo z přibývajících případů zjištěno, že celá pětina onemocnění souvisí se závody světové série ve foucrossu horských kol. Onemocnění evidujeme mezi závodníky, diváky, a i mezi účastníky závěrečné after-party 17. července,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová.

Hygienici také odhalili koronavirus u člověka, který minulý pátek navštívil jablonecké kluby Střelnice a Disco Club Malibu.

„Z epidemiologického šetření vyplynulo, že nemocná osoba byla v době návštěvy klubů infekční,“ řekla Balašová. Protože v klubech dochází k úzkému kontaktu lidí, doporučují hygienici z důvodu prevence nekontrolovaného šíření koronaviru, aby si všichni, kdo v klubech nebo na závodech byli, došli na PCR testy, které hradí pojišťovna.

V případě sebemenších respiračních potíží, které mohou být příznaky onemocnění covidem, by měli kontaktovat své praktické lékaře pro vystavení žádanky na PCR vyšetření nebo krajskou hygienickou stanici.

„Vzhledem k letnímu počasí doporučujeme nepodceňovat drobné zdravotní potíže, jakými jsou rýma, bolest hlavy či únava, kdy se může zdát, že příčinou je pobyt na sluníčku nebo používání klimatizace. V případě, že máme tyto příznaky, je zodpovědné před účastí kdekoliv, kde je požadován průkaz bezinfekčnosti, zvolit raději test PCR než test antigenní,“ doporučila Prattingerová.

,