Hrady a zámky jsou v Českém ráji po kupě. Jen v miniaturním provedení

  • 1
Nebývalý houf úžasných hradů a zámků se rozkládá v Českém ráji v okruhu do 15 kilometrů od Valdštejna. Něco podobného se v Česku jen tak nevidí. V lomnickém muzeu však najdete věhlasné památky Českého ráje na ploše naprosto niterné.

Místnost za vstupními dveřmi není o moc větší než obývák. Při procházce po ní minete hrady a zámky Valdštejn, Hrubou Skálu, Trosky, Kost, Frýdštejn, Sychrov, Valečov, Hrubý Rohozec, Humprecht a Mnichovo Hradiště. Pochopitelně jsou zmenšené. Většinou sto pětadvacetkrát. 

Výstavu okrašlují rovněž tři kostely - svatého Vavřince v Tatobitech a svatého Jana Nepomuckého na hradě Valdštejn hned ve dvou podobách. „Deset modelů vytvořil bývalý kastelán na hradě Valdštejn Ladislav Koucký, tři modely inženýr Petr Vodička,“ říká ředitel lomnického muzea Jan Drahoňovský. 

„Model kostela svatého Jana Nepomuckého od Ladislava Kouckého patřil mezi exponáty na prestižní akci Deset století architektury. Konala se v roce 2000 na Pražském hradě.“ 

To nejlepší za posledních 30 let

Podle Drahoňovského patří modely hradů a zámků Českého ráje k nejvýznamnějším a k nejhezčím výstavám, které v lomnickém muzeu proběhly v uplynulých bezmála 30 letech. „Výstava modelů potrvá dva a půl měsíce až do dvacátého prvního dubna. Obvykle míváme výstavy dlouhé jen jeden měsíc,“ upozorňuje Drahoňovský. 

Petr Vodička sice vystudoval technickou vysokou školu, ale historie ho vždy přitahovala. „Ve své diplomce se zabýval rozborem středověkého železa,“ prozrazuje Koucký. „Kamarádí se s archeologem Petrem Brestovanským.“

Na lomnické výstavě neohromují pouze modely památek, ale také jejich snímky, historické knihy a obrazy. Ve vitrínách se nalézají suvenýry svázané s hrady a zámky. 

Mezi exponáty se ukrývá nůž

Kolem schodiště do prvního patra stojí vitríny s nálezy archeologa Jana Prostředníka objevenými na Valdštejně a v blízkosti hradu. Pocházejí z roku 1440, kdy tam lapky a loupežníky obléhalo zemské vojsko. Mezi exponáty se ukrývá i jakýsi nůž milosrdenství. Úzká čepel dokázala proniknout hledím v železné přilbici a mezi pláty zbroje. Vítězové nožem milosrdenství usmrcovali těžce zraněné nepřátele a zkracovali jejich nesmírné utrpení. 

„Modely památek mám rád. Pánové Koucký a Vodička hrady a zámky umějí a obšírně znají jejich historii,“ podotýká Prostředník. 

Ladislav Koucký začal s modely památek ještě před rokem 2000. „Když se na tři a půl roku kvůli rekonstrukci zavřel Romantický palác, chtěl jsem nabídnout návštěvníkům Valdštejna náhradu,“ vzpomíná Koucký. „Tak jsem v Biliárovém sále vystavil modely památek Českého ráje.“ 

Zmenšeniny se staly jedním z hlavních důvodů k cestám turistů na Valdštejn. Ale neupoutávaly pozornost pouze tam. „Když byla ve Valdštejnské jízdárně Pražského hradu výstava ke Karlu IV., vybrali si na ni můj model hradu Kost,“ uvádí Ladislav Koucký. „Petr Vodička tam poskytl své Trosky.“ 

Sochu někdo odloupl

Vodičkovy a Kouckého modely se odlišují v jedné věci. Vodička umisťuje na rozdíl od bývalého kastelána k hradům lidské postavy vztahující se k danému historickému období. Koucký vztyčil u zámku Mnichovo Hradiště sochu Václava Budovce. „Někdo ji ale uloupl a musím udělat z moduritu novou,“ dodává Koucký. 

Modely památek vznikaly ze dřeva, polysterenu, sádry, písku, pilin, lepidla i kartonů. „Stromečky do parků a zahrad pořizuji od Zdeňka Bezrouka, stavitele modelů železnic,“ říká Koucký. „Má je nejlepší.“ 

Ředitel Drahoňovský doufá, že Kouckého modely jednou zakotví v Lomnici natrvalo. Pro stálou výstavu by se hodilo třeba sklepení muzea. Právě teď se tam provádějí opatření proti vlhkosti. 

Modely by mohly v Lomnici být také v Rohanském loveckém zámečku. Stojí v oboře poblíž lomnického koupaliště.