Kozákov

Kozákov | foto: Wikipedia

Český ráj byl kdysi plný sopek. Patřil k nim i Kozákov, zjistili vědci

  • 10
Nejnovější výzkumy vulkanologů přinesly zajímavé objevy. Patří k nim i potvrzení, že nejvyšší kopec Českého ráje Kozákov byl skutečně sopkou. Nešlo však o jediný vulkán, v dávné minulosti vybuchovaly i Trosky nebo Prackov.

Nejnovější výzkumy sopečné činnosti v Českém ráji představil populární vulkanolog z České geologické služby Vladislav Rapprich. Spolu se svými kolegy na příští rok chystá detailní průzkum Trosek. Desítky dírek navrtaných do skal, na kterých hrad stojí, mají podrobně ukázat, jak tato dominanta ve skutečnosti vznikla.

"Průzkum bude probíhat ve spolupráci českých odborníků s kolegy z Francie a Spojených států a bude podporovaný National Geografic Society," uvedl zástupce vedoucího CHKO Český ráj Aleš Hoření. Z předešlých výzkumů je jasné, že nejprve explodovala Baba.

Trosky

"Sopka Trosky vybuchla před 17 miliony lety. Dosavadní výzkum prokázal, že nejprve láva vytékala ze sopouchu Baby, později z Panny. Je dokonce možné, že zde byl ještě třetí sopečný kužel východně od Trosek," uvedl Rapprich.

Nové výzkumy geologů má za sebou Kozákov. Po období pochybností, zda je tato dlouho tradovaná sopka skutečně sopkou, to potvrdil nález 4,5 milionu let starých sopečných pum. Tak se nazývají 6,4 centimetru velká tělesa, která během exploze létají do okolí vulkánu.

Další sopkou je Prackov

Láva z Kozákova tekla na sever k Železnému Brodu a Semilům do koryta tehdejší Jizery. Stopy reakce lávy a vody z Jizery se dochovaly v lokalitě Machovy lomy nebo v lomu Smrčí. Nejbližší podobné bezkořenné krátery je možno vidět na Islandu.

Zajímavá sopka je i nedaleko Kozákova. "Veřejnosti neznámou sopkou, která má dokonce velmi dobře zachovalý kráter, je Prackov. Sopka se nachází mezi Prackovem a osadou Pod Hrobkou u Vesce. Na sopečných uloženinách je možné sledovat postupnou změnu charakteru sopečných erupcí," popsal vulkanolog.

"Tento unikát ale ohrožuje vegetace, kterou by bylo třeba vyřezat, jako to dělají ve Francii. Z jejich podpory geoturismu by si mohl kraj vzít příklad," řekl Hoření.

Sopkou byl i Čertí kopeček v Koberovech na Železnobrodsku. "K význačným sopečným lokalitám patří také Rychnov u Jablonce nad Nisou, kde se jedná o zbytek maarového kráteru, který je vyplněn jezerními usazeninami, včetně křemeliny a uhlí," dodal Rapprich.